Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barroso sparker i gang debatten om bankunion

EU-kommisjonen vil sette alle euro-områdets 6 000 banker under felles tilsyn. Nå starter krangelen om den nye bankunionen.

BANKTILSYN: Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, la fram sine planer for et felles banktilsyn på veien mot en bankunion i Europa-parlamentet i Strasbourg. Han holdt sin årlige tale om unionens tilstand. Foto: EPA / Scanpix / PATRICK SEEGER
BANKTILSYN: Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, la fram sine planer for et felles banktilsyn på veien mot en bankunion i Europa-parlamentet i Strasbourg. Han holdt sin årlige tale om unionens tilstand. Foto: EPA / Scanpix / PATRICK SEEGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag har Kommisjonen lagt fram forslag til et felles europeisk banktilsyn, et stort skritt i retning av en bankunion, sa EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, da han i dag, onsdag, hadde lagt fram planene i EU-parlamentet i Strasbourg.

Tilsynet skal kontrollere alt fra små lokalbanker til store bankkonsern i de 17 eurolandene. De største bankene tas inn fra juli neste år, mens alle 6 000 bankene skal være omfattet fra 1. januar 2014.

- Målet er å slutte å bruke skattebetalernes penger på å redde banker i krise, sier Michel Barnier, kommissær for det indre markedet.

Krangel Men planene er omstridte og kommer nok ikke til å bli vedtatt i sin nåværende form.

Tyskerne er interessert i europeisk integrasjon, men ikke i å sette alle bankene sine under tilsyn i euro-banken (ESB). De har tatt til orde for at bare de store bankene som «kan utgjøre en systemisk trussel på et europeisk nivå», skal underlegges tilsynet. Det vil si rundt 25 banker.

- Det handler ikke om å overvåke hver bank, det klarer ikke ESB uansett. Det handler heller om kvaliteten på overvåkingen, ikke bare kvantiteten, sa statsminister Angela Merkel i den tyske Forbundsdagen onsdag.

Debatt gjenstår En «tysk» ordning vil imidlertid bety at mindre krisebanker, à la Northern Rock, Dexia og Bankia, faller utenfor tilsynsordningen, og hva er da poenget? påpeker både Kommisjonen og analytikere.

Videre inneholder forslaget fra Kommisjonen ingen henvisning til en felles bankinnskuddsgaranti. Uten et slikt moment kan man heller ikke snakke om en særlig effektiv bankunion, mener kritikerne.

Det gjenstår dermed flere og langvarige debatter innad i EU.

Vil ha ny EU-traktat Barroso mener at en utvidet politisk union vil bli nødvendig.

- Vi kan ikke fortsette å løse europeiske problemer med nasjonale løsninger. Vi må bevege oss mot en føderasjon av nasjonale stater, sa Barroso til Parlamentet.

Han konstaterte også at det vil bli nødvendig med en ny traktat som erstatter den nåværende Lisboa-traktaten.

- En dyptgående og virkelig økonomisk og monetær union kan settes i gang under den nåværende traktaten. Men den kan bare gjennomføres under en ny, sa han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Advarsel og råd Tilsynet med bankene skal etter planen sikre stabilitet i eurolandene. Flere banker har kollapset, og Spania har måttet be om krisehjelp til sitt bankvesen.

Målet er nå å få kontroll over en fem år lang bankkrise i eurosonen.

I ytterste konsekvens kan ESB frata banker retten til å drive bankvirksomhet, ifølge forslaget.

De ti EU-landene som står utenfor eurosonen, kan velge å bli en del av ordningen. Dessuten vil banker i land som står utenfor eurosamarbeidet, men som har datterselskaper i eurosonen, bli underlagt bankunionen.

Kritiserer EU-ledere Barroso brukte talen sin om situasjonen i EU til å ta et oppgjør med ledere i eurolandene. Han anklaget dem for å ha sviktet sitt ansvar både før og under den pågående gjeldskrisa i euro-området.

- Det er en ond spiral. Vi har åpnet for at det sås tvil om hvorvidt vi er i stand til å gjøre det som er nødvendig å gjøre, sa Barroso til EU-parlamentarikerne.

Han konstaterte at det er «noe galt med EUs arkitektur», og at gjeldskrisen delvis bunner i manglende ansvarsfølelse fra EUs ledere.

 (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media