Barroso sparker i gang debatten om bankunion

EU-kommisjonen vil sette alle euro-områdets 6 000 banker under felles tilsyn. Nå starter krangelen om den nye bankunionen.

BANKTILSYN: Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, la fram sine planer for et felles banktilsyn på veien mot en bankunion i Europa-parlamentet i Strasbourg. Han holdt sin årlige tale om unionens tilstand. Foto: EPA / Scanpix / PATRICK SEEGER
BANKTILSYN: Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, la fram sine planer for et felles banktilsyn på veien mot en bankunion i Europa-parlamentet i Strasbourg. Han holdt sin årlige tale om unionens tilstand. Foto: EPA / Scanpix / PATRICK SEEGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- I dag har Kommisjonen lagt fram forslag til et felles europeisk banktilsyn, et stort skritt i retning av en bankunion, sa EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, da han i dag, onsdag, hadde lagt fram planene i EU-parlamentet i Strasbourg.

Tilsynet skal kontrollere alt fra små lokalbanker til store bankkonsern i de 17 eurolandene. De største bankene tas inn fra juli neste år, mens alle 6 000 bankene skal være omfattet fra 1. januar 2014.

- Målet er å slutte å bruke skattebetalernes penger på å redde banker i krise, sier Michel Barnier, kommissær for det indre markedet.

Krangel Men planene er omstridte og kommer nok ikke til å bli vedtatt i sin nåværende form.

Tyskerne er interessert i europeisk integrasjon, men ikke i å sette alle bankene sine under tilsyn i euro-banken (ESB). De har tatt til orde for at bare de store bankene som «kan utgjøre en systemisk trussel på et europeisk nivå», skal underlegges tilsynet. Det vil si rundt 25 banker.

- Det handler ikke om å overvåke hver bank, det klarer ikke ESB uansett. Det handler heller om kvaliteten på overvåkingen, ikke bare kvantiteten, sa statsminister Angela Merkel i den tyske Forbundsdagen onsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer