Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barsk svenske

Navn: Jan Stenberg Alder: 58 Yrke: SAS-sjef og styreformann i nye Telia/Telenor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Blyg och barsk, krävande och tydlig. Personalen behandlas som luft, och beröm kan han inte ens stava till. Han är en mardröm till coach och en social katastrof. Han verkar bara gjennom sina chefer».

Slik beskrev Jan Stenbergs fiender den nye styreformannen i fusjonerte Telenor/Telia like før jul i magasinet «Chef». Da var han bare sjef i SAS, noe han også skal fortsette med.

Like etter at han hadde tatt over roret i det skandinaviske luftfartsselskapet i 1994, satt et SAS-mannskap i uniform og spiste frokost på et hotell i Beijing. Inn kom Stenberg. Mens alle hilste vennlig på den nye sjefen, overså han dem fullstendig og satte seg alene ved et bord. Det er ikke bare barten som gjør at de kaller ham «Adolf».

Selvfølgelig må han ha en annen side. I «Chef» slippes også Stenbergs venner til. De beskriver ham som ømhjertet og snill mot dem han liker, og viser sin takknemlighet på lønnsslippen. I et tiltredelsesintervju med Aftenpostens Elisabeth Holte, innrømmet han at hans tre barn (to jenter og en gutt) har bebreidet ham fordi han aldri er hjemme. Da blir han sår og svarer: «Dere må ikke være så harde at dere sier slikt, for hvem var det som lærte dere å sykle, svømme, hvem sang god natt, små kamerater, hver kveld da dere var små?»

Fra første dag i sjefsstolen i SAS har han aldri latt en anledning gå fra seg til å viske ut alle spor av forgjengeren Jan Carlzon. Han reagerer akutt allergisk både på personen og alt han sto for. Men han fant det opportunt å bygge videre på den Carlzonske idé om å danne allianse med fem internasjonale flyselskap, den såkalte Star-alliansen. Da denne ble lansert for halvannet år siden, ble den gode Janne overhodet ikke nevnt.

Er det så bare barten Hermansen og Stenberg har til felles? Tja, begge har en utrolig arbeidskapasitet og liker råkjøret. Begge er til det ytterste profesjonelle ledere, de har gjennomført snuoperasjoner og slankeprosesser som har vært bra for konsernene de har ledet, men mindre bra for de tusentalls mennesker som mistet jobb og fotfeste.

Nå vender Stenberg tilbake til det han har drevet med mesteparten av sitt liv - telekommunikasjon. I nesten en mannsalder hadde han sitt virke i LM Ericsson, der han begynte som jurist og sluttet som viseadministrerende direktør og medlem av konsernledelsen. Karrierestigen er bratt. Ender han som frittsvevende satelitt?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling