Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barske navn på norske okser

Mens kyrne våre har koselige navn som Stjerne, Rødlin eller Mari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens kyrne våre har koselige navn som Stjerne, Rødlin eller Mari, har oksene her til lands gjerne råbarske navn som Odin, Hercules eller Hannibal.

- Tor, Odin og Balder ligger på topp. Det er nok et resultat av nasjonalromantikken. Da fikk bøndene vite om vikingtiden, norrøn mytologi og gamle navn, sier førsteamanuensis Kristoffer Kruken ved Seksjon for namnegransking på Universitetet i Oslo til forskningsmagasinet Apollon.

Sammen med Asbjørn Karbø fra Norske Meierier har han tidligere forsket på kunavn i Norge. Nå følger oksene etter, og det viser seg blant annet at de ofte blir oppkalt etter far og bestefar.

- Navnene kommer gjerne fra store krigførere som Hannibal, Bismarck, Napoleon og Tordenskiold. Fire kongsnavn går igjen: kong Ring, kong Skule, kong Sverre og kong Syr, sier Kruken.

Den råsterke greske guden Hercules eller Bibelens Moses blir også flittig brukt, men mer hjemlige helter som Løvenskiold, Nansen og Nobel er også mye brukt.

Grinifram, Grueryggen, Eidsvollingen og Frognergutten er kalt opp etter gården de kommer fra, mens Gråmann og Vakkergut nok kan takke utseendet for sine navn.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media