Bartehets var maktspill

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Svenskene klaget aldri på Tormod Hermansens bart eller utseende. I brevet hvor svenskene framsatte sine krav, står det ingenting om noen bart. Bartehistorien ble bevisst plantet av norske kilder i media for å gi Hermansen sympati - og det virket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er svenskene lei av barten

Det betyr at Telenor-sjef Hermansen er vinneren av den velregisserte maktkampen.

I forgårs måtte den svenske næringsministeren Björn Rosengren krype til korset og forsikre den norske regjeringen og Telenor om at Tormod Hermansen skal bli konsernsjef i et fusjonert Telenor/Telia.

Ikke et ord

Da han samtidig måtte garantere at fordelingen 40/60 mellom Telenor og Telia står ved lag, hadde man tatt et viktig skritt i retning en løsning.

Dagbladet vet at brevet som departementsråd Dag Detter i det svenske næringsdepartementet skrev til ekspedisjonssjef Eva Hildrum i det norske samferdselsdepartementet den 26. august i år, ikke inneholdt et eneste ord om Hermansens bart, dress, fotformsko, alder eller politisk ståsted. Derimot ønsket Dag Detter å drøfte følgende med Tormod Hermansen:

«For å øke effektiviteten (av et fusjonert Telenor/Telia, red. anm.) må blant annet direktøren, hans ansvarsområde og arbeidsform utvikles.»

Dette kan knapt sies å være en kritikk av Hermansens utseende. Fra norsk side har det vært bekvemt at svenskenes vrangvilje kunne assosieres med noe så banalt som en konsernsjefs bart. Barteoppstusset skapte så mye røre både i Norge og Sverige at den svenske næringsministeren ble tvunget på banen. Han måtte dementere både brevets innhold og spekulasjonene omkring mistillit til Hermansen, en mann næringsministeren egentlig ikke ønsker.

Svenskenes krav

Brevet tar for seg svenskenes egentlige krav i fusjonsthrilleren. Det er disse kravene det nå drives underhåndssamtaler om. Blant annet følgende problemstillinger:

  • Hele det fusjonerte selskapet ønskes introdusert ved Stockholms-børsen
  • Plassering og organisering av det fusjonerte selskapets avdelinger
  • Utvikling av policy omkring strategiske forretningspartnere
  • Virksomhetsstrategi.

Nervekrig

I går fortsatte Tormod Hermansen sin maktkamp. På en pressekonferanse i Bergen i går formiddag gjorde han det klart at Telenor klarer seg godt uten Telia ved å si at British Telecom er en naturlig samarbeidspartner ved et eventuelt fusjonsbrudd. I Sverige ble dette oppfattet som en utvetydig trussel. Hermansen fulgte opp på denne måten:

- I tilfelle det skulle være svensker her, har jeg ny dress, jeg har pusset skoene og stusset barten. Jeg var inne på tanken å kamme håret, men det får være til siden.

Samtaler

Selv om det både fra svensk og norsk side hevdes at det er brudd i forhandlingene mellom Telia og Telenor, har det hele tida vært underhåndssamtaler. Stemningen blir oppfattet å være bedre, men fortsatt tør ingen spå om utfallet. I dag møter ekspedisjonssjef Eva Hildrum i Samferdselsdepartementet en svensk kollega i et møte med EU i Brussel.

Informerte kilder både i den norske og den svenske regjeringen mener det fortsatt er mulig å redde fusjonen før EUs svarfrist utløper i morgen.

FÅR JOBB: Tormod Hermansen blir toppsjef for telegiganten. I går måtte den svenske næringsministeren krype til korset.