Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skatt og tips

Bartendere startet Facebook-protest. Støttes av 8000

Aksjonerer mot tips-skatt.

REVURDERE: Ansatte i utelivsbransjen ber regjeringen revurdere forslaget om å skattlegge tips, fra venstre Asle Hellman (41), bartender fra Søgne, Michelle S. Nilsson, hovmester fra Umeå, Micke Andersson (48), bartender fra Norrköping og Sander Johannessen (31), bartender fra Flekkefjord. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
REVURDERE: Ansatte i utelivsbransjen ber regjeringen revurdere forslaget om å skattlegge tips, fra venstre Asle Hellman (41), bartender fra Søgne, Michelle S. Nilsson, hovmester fra Umeå, Micke Andersson (48), bartender fra Norrköping og Sander Johannessen (31), bartender fra Flekkefjord. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I irritasjon over regjeringens innføring av en ny ordning for skattlegging av tips fra 1. januar, opprettet bartenderne Micke Andersson og Sander Johannessen Facebook-gruppa «Si nei til NY skattlegging av tips». Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- 8000 har meldt seg siden starten forrige lørdag. Så godt som alle jobber i utelivsbransjen, forteller Sander Johannessen (31).

Han er bartender på Underbar på Aker brygge, der Micke Andersson (48) er daglig leder.

- Tips er en gave fra gjestene hvis de opplever god service. Vi frykter at hele tipskulturen forsvinner hvis gjestene ser at mesteparten av det de gir går bort i avgifter til staten i stedet for til bartenderen og servitøren, sier Micke Andersson.

- Vi er ikke uenige i at tips skal skattlegges, men i måten det gjøres på. Det blir helt feil at bareieren skal betale arbeidsgiveravgift av tips. Regjeringen må revurdere og i hvert fall utsette gjennomføringen. Å starte allerede 1. januar er håpløst. Konsekvensene blir store for utelivsbransjen, sier Sander Johannessen.

Bedre rettigheter

Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet har selv mange års erfaring som kelner og opplyste nylig til Dagbladet at LO-medlemmene i hotell- og restaurantbransjen stiller seg bak regjeringens forslag om skatt på tips.

LO: Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet og hans medlemmer støtter regjeringens forslag om å skattlegge tips. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
LO: Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet og hans medlemmer støtter regjeringens forslag om å skattlegge tips. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Arbeidsgiver må betale inn arbeidsgiveravgift for tipspengene, som blir en merkostnad for den enkelte bedrift. Men for de ansatte i utelivsbransjen er fordelen at tips regnes som lønn, noe som gir bedre rettigheter for opptjening av pensjon og sykepenger. Det er et paradoks at de ansatte i dag egentlig skal betale skatt av tips, uten at det gir noen rettigheter, uttalte Clas Delp.

Ikke på greip

Asle Hellman (41), bartender på puben Sir Winston på Karl Johan, påpeker det spesielle i konstellasjonene som har oppstått i den opphetede debatten om tipsskatt.

- Her står jo bartendere, arbeidsgivere og NHO på samme side, mot LO og vår egen fagforening. Det henger ikke på greip. Jeg har jobbet lenge i bransjen og har aldri hørt en sjef si at jeg ikke trenger så høy lønn fordi jeg får tips. Alle seriøse barer, puber og restauranter følger tarifflønnen, sier Asle Hellmann.

Michelle Nilsson (31), hovmester på restaurant Asia på Aker brygge, er glad for at regjeringen ønsker å forbedre arbeidsforholdene for ansatte i utelivsbransjen.

- Men de oppnår ikke det på denne måten. For mange små virksomheter vil ikke kunne overleve, fordi marginene er for små. Eierne straffes med arbeidsgiveravgift fordi vi får tips. Det vil føre til høyere priser og på sikt gå ut over de ansatte, sier Michelle Nilsson.

Ber om kontakt

Sander Johannessen frykter at arbeidsgiverne vil fjerne tipsfunksjonen på kortterminalen, for å slippe for mye ekstra kostnader.

- I verste konsekvens vil det da ikke lenger være noe tips å snakke om og staten får da heller ikke noe skatt av tips. Det blir jo sidestilt med lønn. Da må det administreres, avgiftsbelegges og betales ut som lønn, sier Sander Johannessen.

Micke Andersson mener politikerne burde ta kontakt med utelivsbransjen for å høre deres mening.

- Slik at vi sammen kan utarbeide et system som fungerer, sier han.

- Men i denne saken har skattedirektoratet fått inn høringsuttalelser fra LO på vegne av restaurantarbeiderne...?

- Da har de tydeligvis ikke fått inn nødvendige motforestillinger, sier Sander Johannessen.

LO-sekretær Clas Delp viser til sine tidligere uttalelser til Dagbladet og har ingen ytterligere kommentarer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media