Barth-Eide: - Al-Qaida-sporet kan påvirke valget

Forsker Espen Barth Eide (NUPI) mener at valget i Spania kan bli påvirket av at al-Qaida har tatt på seg skylden for terrorangrepet i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener at valget i Spania kan bli påvirket av at al-Qaida natt til søndag i et videoopptak tok på seg skylden for terrorangrepet i Madrid.

Den baskiske separatistbevegelsen ETA gjentok i en uttalelse søndag morgen at den ikke hadde noe å gjøre med bombeaksjonene som tok livet av 200 personer i Madrid torsdag.

Natt til søndag fortalte Spanias innenriksminister Angel Acebes at al-Qaida i et videoopptak tar på seg skylden for terrorbombene. Barth Eide mener al-Qaida-sporet er styrket på grunn av videoopptaket.

- Al-Qaida-sporet er enda mer styrket, og det er relativt dramatisk samme morgen som spanjolene skal gå til valg etter at regjeringen i flere dager har insistert på at det var ETA som sto bak denne terroraksjonen, sier han til Kanal 24.

Han mener konsekvensene av at al-Qaida kan stå bak terrorangrepet vil være at opposisjonen og det sosialdemokratiske partiet i Spania vil få styrket oppslutning i valget. På den andre side peker Barth Eide på at høyresiden ofte er tydeligst når det gjelder å slå ned på terrorisme, og at dette derfor kan slå ut begge veier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer