Barth-Eide: - Al-Qaida-sporet kan påvirke valget

Forsker Espen Barth Eide (NUPI) mener at valget i Spania kan bli påvirket av at al-Qaida har tatt på seg skylden for terrorangrepet i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener at valget i Spania kan bli påvirket av at al-Qaida natt til søndag i et videoopptak tok på seg skylden for terrorangrepet i Madrid.

Den baskiske separatistbevegelsen ETA gjentok i en uttalelse søndag morgen at den ikke hadde noe å gjøre med bombeaksjonene som tok livet av 200 personer i Madrid torsdag.

Natt til søndag fortalte Spanias innenriksminister Angel Acebes at al-Qaida i et videoopptak tar på seg skylden for terrorbombene. Barth Eide mener al-Qaida-sporet er styrket på grunn av videoopptaket.

- Al-Qaida-sporet er enda mer styrket, og det er relativt dramatisk samme morgen som spanjolene skal gå til valg etter at regjeringen i flere dager har insistert på at det var ETA som sto bak denne terroraksjonen, sier han til Kanal 24.

Han mener konsekvensene av at al-Qaida kan stå bak terrorangrepet vil være at opposisjonen og det sosialdemokratiske partiet i Spania vil få styrket oppslutning i valget. På den andre side peker Barth Eide på at høyresiden ofte er tydeligst når det gjelder å slå ned på terrorisme, og at dette derfor kan slå ut begge veier.

NUPI-forskeren sier at ingen i Europa bør føle seg trygge, og mener at man nå må intensivere arbeidet for å se på hva slags al-Qaida-celler og nettverk som eksisterer i andre europeiske land.

(NTB)