Barth Eide: - En veldig tung dag for oss alle

Forsvarsministeren sier det viktigste nå er å ta seg av de pårørende.

 TUNG DAG:  Espen Barth Eide mottok nyheten om at de fem norske offiserene har status som omkommet med sorg. Foto: Jacques Hvistendahl
TUNG DAG: Espen Barth Eide mottok nyheten om at de fem norske offiserene har status som omkommet med sorg. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det norske Hercules-flyet «Siv» forsvant i Nord-Sverige torsdag ettermiddag, har Forsvaret holdt på håpet om å finne de fem savnede offiserene i live. I kveld bekreftet imidlertid Forsvarssjef Harald Sunde at de fem nå har status som omkomne.

- Det er svært trist at det vi fryktet skulle skje nå er tilfellet. Alt tyder altså på at alle om bord omkom da flyet traff fjellveggen, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til Dagbladet.

- Dette er en tung dag for oss alle, den er selvsagt aller tyngst for de som har mistet sine nærmeste, men det er også mange i Forsvaret som kjente disse veldig godt. I tider som dette ser vi at Forsvaret er en veldig liten familie. Det går inn på alle, også på meg selv, sier forsvarsministeren.

Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35) var om bord i flyet da det krasjet inn i fjellveggen.

Minnesmarkering i morgen Markeringen som er planlagt på Evenes i morgen blir nå en minnesmarkering, bekrefter forsvarsministeren. Samtidig blir det en markering for de pårørende på Gardermoen, der de har vært samlet i sorgen siden torsdag.

- Vi føler veldig med de som er berørt av dette. Det er veldig viktig at vi har et stort fokus på de pårørende og at vi tar vare på dem, sier Barth Eide til Dagbladet.

I tillegg til Barth Eide reiser også kong Harald og forsvarssjefen til Evenes til minnesmarkeringen i morgen.

- Der vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse og fortelle hvordan dette har gått inn på oss alle, i Forsvaret og i regjeringen. Det er veldig mange kolleger og venner av de omkomne på Evenes. Det er mange som tar dette tungt, sier Barth Eide.

Fant kroppsdeler Det var svensk politi som i dag bekreftet at de fem offiserene har status som omkommet.

- Kroppsdeler fra mennesker er funnet, opplyser Björn Öhman i politiet.

Redningsledelsen antar nå at de fem besetningsmedlemmene er omkommet, og besluttet i 17.30-tida å avbryte redningsaksjonen.

- Stor sorg - Det er med stor sorg vi må fastslå at våre kolleger er omkommet, sier representanten for det svenske forsvaret.

Öhman opplyser at det er et «stort antall» kroppsdeler som er funnet, sammen med en mengde vrakrester.

Nå skal kroppsdelene fraktes ned fra fjellet og til Kiruna. Der skal de identifiseres.

Barth Eide berømmer svenskene for jobben som er gjort siden flyet forsvant, og sier at han ikke har noe å utsette på at redningsaksjonen nå avsluttes.

- Søket i seg selv har vært farlig. Når man leter etter overlevende er det en ting. Dette er en avgjørelse som er tatt på svensk side, men vi har selvsagt hatt en dialog. Vi har hatt veldig nær kontakt med svenskene hele veien, sier forsvarsministeren.

Fullstendig fragmentert - Det er med stor sorg vi konstaterer at fem av våre kolleger er omkommet, sier forsvarssjef Harald Sunde til NRK Dagsrevyen.

Sunde opplyser at flyet, som etter alt å dømme krasjet mellom fjellet Kebnekaises to høyeste topper, ble fullstendig fragmentert.

- Når et stort fly flyr inn i en fjellvegg, vil det eksplodere. Eksplosjonen har utløst et snøskred, sier Öhman.

- Bildene vi har sett i dag viser at flyet mer eller mindre er tilintetgjort, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.