Barth Eide: - Siste dag for diplomatiet

Det blir snart krig uten FN-støtte, mener NUPI-forskeren Espen Barth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fasiten er lagt. Og det siste svarteperspillet vil handle om å plassere skylden for et brudd i FN. USA og Storbritannia vil legge skylden på Frankrike. Den formelle krigserklæringen vil komme fra amerikansk jord i løpet av få dager, sier forsker Espen Barth Eide ved NUPI.

Alene til krig

Han legger vekt på at Frankrike nå foreslår en frist på 30 dager, som er langt kortere enn det Frankrike tidligere har snakket om. Da Chile foreslo en tre ukers frist, ble det raskt avvist av USA. Det er ingen grunn til å tro at Frankrikes innstramming vil få noen annen skjebne, mener Barth Eide.

- President Bush og statsminister Blair ga FN et ultimatum. Det dreier seg om diplomatiets siste dag - ikke dager. FN får nå én dag på å bestemme seg, og er det uenighet, går USA alene til krig mot Irak. Budskapet har ligget der helt siden Bush talte til generalforsamlingen i FN 12. september i fjor. Da sa han at FN måtte leve opp til sine forpliktelser eller bli irrelevant, sier NUPI-forskeren .

Tøv

Barth Eide mener president Bushs stil og innhold på pressekonferansen fra Azorene klart ga inntrykk av at USAs president syntes det hele er noe tøv. At hans tålmodighet for lengst er brukt opp. Og at Saddam Hussein bare kan stoppe krigen ved å gå av.

- Statsminister Blair åpnet opp for et ørlite håp om at Saddam kan legge fram alle våpen, og lot det skinne igjennom at det finnes en nyanseforskjell. Britene krever avvæpning, mens amerikanerne vil ha regimeskifte. Like fullt står Blair last og brast med Bush, sier Espen Barth Eide.