Barth Eide: Al-Qaida en større trussel enn Saddam

NUPI-forsker Espen Barth Eide finner det oppsiktsvekkende at president George W. Bush knapt nevnte terrortrusselen fra al-Qaida med et ord under sin tale i FNs hovedforsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at ikke al-Qaida ble nevnt mer. For ett år siden snakket Bush stadig om at hele verden måtte samarbeide i kampen mot dette terrornettverket. Nå er vi tilbake til en mer tradisjonell statstrussel, sier Barth Eide ved Norges utenrikspolitiske institutt (NUPI).

Han mener at al-Qaida trolig er en større trussel mot USA enn hva Irak er, men at Iraks leder er en enklere fiende å forholde seg til for president Bush. Behovet for å bruke militærmakt mot Saddam Hussein, stiller Barth Eide derimot spørsmål ved.

- Under den kalde krigen beskyttet Vesten seg mot Sovjet ved å bruke avskrekking. Den andre siden visste at dersom de angrep oss med atomvåpen, så ville de bli utslettet. Hvorfor skulle ikke dette også være en tilstrekkelig beskyttelse mot Irak, spør forskeren som også har bakgrunn som statssekretær i Utenriksdepartementet.

Barth Eide legger ikke skjul på at han på forhånd fryktet et tøffere budskap fra Bushs side.

- Han var mer innstilt på samarbeid med andre land enn hva man kunne fryktet på forhånd. Jeg vil gjette på at Storbritannias statsminister Tony Blair har forsøkt å få Bush til å gå veien om Sikkerhetsrådet på de møtene de har hatt den siste tiden, sier Barth Eide.

Hva som kommer til å skje dersom Sikkerhetsrådet ikke gir USA det mandatet Bush ønsker, er Barth Eide ikke i tvil om.

- Dersom det ikke er mulig å få vedtatt nye resolusjoner, så forbeholder USA seg retten til å gå til aksjon mot Irak på egen hånd, sier Barth Eide.

Bush la ikke fram beviser for samarbeid mellom Saddam Hussein og al-Qaida i talen torsdag, men brukte desto mer tid på å advare mot faren for at Irak skal utvikle og ta i bruk masseødeleggelses våpen. Selv om Bush hittil har fått liten støtte internasjonalt til sin plan om å fjerne Saddam Hussein med makt, tror Barth Eide at mange land nå likevel vil forsøke å finne en løsning i FN som USA kan godta.

- De andre landene i Sikkerhetsrådet er redde for å bli satt på sidelinjen. De må derfor balansere mellom å protestere mot USA, og å tilpasse seg slik at supermakten i framtiden ikke slutter å ta hensyn til Sikkerhetsrådet, sier han.

At Norge for tiden er med i Sikkerhetsrådet kan ifølge Barth Eide stille Kjell Magne Bondevik overfor et dilemma.

- Det betyr at den norske regjeringen må ha et selvstendig standpunkt i dette spørsmålet. Hvis USA og EU-landene er enige, så vil også Norge legge seg på deres linje. Men hvis amerikanerne og europeerne inntar forskjellige standpunkter, så kommer regjeringen i et vanskelig dilemma, sier Barth Eide.

(NTB)