NYTTÅRSFOREDRAG: Forsvarsminister Espen Barth-Eide (Ap) holder nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
NYTTÅRSFOREDRAG: Forsvarsminister Espen Barth-Eide (Ap) holder nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Barth Eide frykter europeisk splid i krisetider

Kan utvikle seg til en sikkerhetspolitisk krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Espen Barth Eide advarer om at den økonomiske og sosiale krisen i Europa kan utvikle seg til en sikkerhetspolitisk krise.

Under et foredrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld viste han til hvordan fattigdom og sosial uro blant unge ute i Europa øker omfanget av voldelige, antidemokratiske og fremmedfiendtlige holdninger.

- Vi ser en varig arbeidsledighet og nye generasjoner son vokser opp uten noen framtidstro. Vi ser også at enkelte land bytter ut valgte politikere med teknokratiske regimer, og enkelte unge, skjøre demokratier har en problematisk utvikling, sier han til NTB.

Barth Eide sier han er optimistisk, men advarer mot å ta for gitt at institusjonene og samarbeidet mellom europeiske land automatisk løser problemene dette kan medføre.

Han påpeker at mange NATO-land kutter stort i forsvarsbudsjettene sine for å demme opp for krisen, og dermed har mindre kapasitet til å komme sine allierte til unnsetning.

- For det første viser dette at vi må bli enda bedre på samvirke og felles løsninger, fordi det er rasjonelt, binder oss sammen og lønner seg. Det viser også nødvendigheten av at vi sørger for god, moderne og tidsriktig kapasitet i det norske forsvaret, sier han.

(NTB)