Barth Eide gir NATO-sjefen torturrefs

Har sagt at det er greit å bruke informasjon som er kommet fram under tortur.

NATO-KRITISK:  - Tortur er forbudt etter både europeiske og FNs konvensjoner og samtlige av NATOs medlemsland har sluttet seg til dem,
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
NATO-KRITISK: - Tortur er forbudt etter både europeiske og FNs konvensjoner og samtlige av NATOs medlemsland har sluttet seg til dem, Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tortur er forbudt etter både europeiske og FNs konvensjoner og samtlige av NATOs medlemsland har sluttet seg til dem, sier Barth Eide (Ap) til ABC Nyheter.

Alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa mandag at det er greit at myndigheter bruker informasjon fra torturerte fanger, dersom det kan forhindre terrorangrep.

- Det er klart at du ikke kan bruke informasjonen selv om ikke du selv er torturisten, sier Barth Eide, som kaller Fogh Rasmussens uttalelser for uakseptable.

Fogh Rasmussen uttalte seg i forbindelse med en debatt som pågår i Danmark. Utenriksminister Villy Søvndal sa i helgen at myndighetene ikke skal kunne bruke opplysninger framkommet under tortur, og det førte til anklager fra opposisjonen om at han satte danske borgeres liv i annen rekke.

Søvndal gjorde retrett i spørsmålet, og statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne sa tirsdag at danske myndigheter kan bruke slik informasjon.

- Hvis vi mottar opplysninger som er framkommet under tortur, gir vi ikke informasjonen videre til andre land. Men hvis vi får vite at danske liv eller institusjoner er i fare, så bruker vi selvfølgelig den informasjonen, sa hun.

(NTB)