I München:  Espen Barth Eide forteller at det har vært snakket mye om Syria under den sikkerhetspolitiske konferansen i München. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
I München: Espen Barth Eide forteller at det har vært snakket mye om Syria under den sikkerhetspolitiske konferansen i München. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Barth Eide håper Russland har ess i ermet

Forsvarsministeren sier det er soleklart at Assad nå må gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Espen Barth Eide deltar for tiden på en sikkerhetspolitisk konferanse i München. Den store snakkisen i korridorene har vært problemene i Syria.

Lørdag kulminerte kaoset med at FNs sikkerhetsråd igjen avslo den arabiske fredsplanen. Kina og Russland la ned veto.

- I dag har alle vært gjennomgående meget kritiske til vetoet her, sier Barth Eide på telefon fra München.

- Samtlige arabiske land og Tyrkia har vært dypt kritiske til det Russland gjorde her. De mener at Russland og Kina har isolert seg selv og spilt seg ut på sidelinjen, sier forsvarsministeren.

Han gir igjen uttrykk for Norges holdning, som er at despoten Bashar al-Assad må gå av umiddelbart.

- Det som er helt åpenbart er at Assad må gå av. Men hvordan vi kommer dit, er det ingen som vet, sier forsvarsministeren.

Kan gjøre som i Serbia Vetoet fra Russland og Kina i går gjør at fredsplanen til Den arabiske ligaen ikke har den autoriteten man håpet på. Samtidig peker flere eksperter på at det er grenser for hvor lenge Russland kan støtte Syria mens folket slaktes ned.

- Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er på vei til Damaskus. Vi vet ikke helt hva han skal gjøre der, men det kan jo tenkes at han kommer med en idé som ikke er kjent, sier Barth Eide.

Forsvarsministeren viser til hvordan Russland til slutt la press på Slobodan Milosevic under Serbia-konflikten i 1999, etter å ha støttet diktatoren i lang tid.

 Til Syria:  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, her sammen med Jonas Gahr Støre, reiser neste uke til Damaskus for å føre samtaler med Assad. Støre sa i går at det var sterkt beklagelig at Russland la ned veto mot den arabiske fredsplanen i Sikkerhetsrådet. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet
Til Syria: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, her sammen med Jonas Gahr Støre, reiser neste uke til Damaskus for å føre samtaler med Assad. Støre sa i går at det var sterkt beklagelig at Russland la ned veto mot den arabiske fredsplanen i Sikkerhetsrådet. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet Vis mer

- Da dro den russiske utenriksministeren til Milosevic og sa at nok var nok, og at han måtte godta det russiske forslaget. Det er et mulig kort som Russland kunne brukt i Syria også. Det som ser ganske håpløst ut kan på en slik måte snus til en diplomatisk suksess, sier Barth Eide.

- Jeg har imidlertid ikke noen konkret grunn til å tro at det er dette som skjer, understreker Barth Eide.

Nye toner Men forsvarsministeren har merket seg andre toner fra Lavrov i München. Den russiske utenriksministeren var på konferansen fram til lørdag.

- Det jeg la mest merke til med Lavrov i går var at han sa at Russland verken er alliert eller venn av Syria. Det var litt nytt. Han sa også at Russland støtter det syriske folkets kall om forandring, før han gjentok det samme gamle. Men det var noe med tonen som var litt annerledes, sier Barth Eide til Dagbladet.

Den arabiske ligaen ba også om flyforbudssonen over Libya i fjor, men Barth Eide tror ikke Syria-konflikten til slutt blir løst på samme måte. Ligaen har vært klar på at de ikke ønsker en vestlig intervensjon.

- Men kan det tenkes at Den arabiske liga gjør det selv?

- Ja, teoretisk så kan de det, men da må de også ha støtte fra FN, men det har de så langt ikke bedt om. De mener det vil bli veldig vanskelig å gå inn millitært, så det går mer på politisk press, sier Barth eide.