KORRIGERER: Espen Barth Eide (venstre), her da han tok over som forsvarsminister fra Grete Faremo. Foto: Thomas Haugersveen  / Dagbladet
KORRIGERER: Espen Barth Eide (venstre), her da han tok over som forsvarsminister fra Grete Faremo. Foto: Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer

Barth Eide innrømmer: Faremo feilinformerte om veteraner

Ifølge nytt brev til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet har gitt et feilaktig bilde av hvor god oversikt Forsvaret har over veteraner som er skadd i krigsoperasjoner.

I forslaget til neste års statsbudsjett kan man få inntrykk av at Forsvaret nå har skaffet seg full oversikt over skadeomfanget blant soldater i internasjonale operasjoner. Men det er feil.

I et brev til Stortingets presidentskap innrømmer forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) at departementet i statsbudsjettet ikke gir et korrekt bilde av tilstanden.

Feilaktig bilde «Nåværende proposisjonstekst kan gi et feilaktig bilde av Forsvarets arbeid og status med å etablere en oversikt over skader og sykdom under tidligere og pågående operasjoner utenlands», skriver Espen Barth Eide.

Presiseringen kommer etter at veteranforbundet SIOPS (Skadde i Internasjonale Operasjoner) reagerte på framstillingen i statsbudsjettet, der det blant annet opplyses at det er etablert «en oversikt over skader og sykdom under tidligere og pågående operasjoner i utlandet».

Veteranforbundet reagerer sterkt på framstillingen av at Forsvaret skal ha denne oversikten. I årevis har veteraner slitt hardt med å dokumentere en direkte sammenheng mellom plager og deltakelse i utenlandsoperasjoner. SIOPS-talsmann Anders Grindaker reagerer slik på forsvarsministerens presisering:

- For å få til noe i veteranarbeidet, er det to vilkår som må oppfylles. Det er evne og vilje til å gjøre noe. Vi i SIOPS er usikre på hva som mangler her, sier Grindaker til NTB.

Ikke på plass Organisasjonen har mottatt en redegjørelse fra forsvarsministeren der det går fram at dataverktøyet som skal registrere sykdom og skader ikke er på plass, men «forventes ferdig levert innen 1. januar 2012».

Forsvarsministeren innrømmer også overfor veteranorganisasjonen at teksten bare delvis er dekkende for veteraner som har tjenestegjort i Afghanistan fra 2001 til 2010.

Ikke overbevist Men SIOPS frykter at det er store hull i rapporteringen av skadde. Veteranforbundet kritiserer Forsvaret for at de bare bruker en datakilde i registreringen av fysiske skader i Afghanistan. Oversikten baserer seg utelukkende på Sanitetens registreringer, ifølge forbundet.

SIOPS-talsmann Anders Grindaker understreker overfor NTB at forbundet mener det hefter en rekke svakheter ved rapporteringen fra Afghanistan. Blant annet stiller forbundet spørsmål om norske soldater som er behandlet ved andre lands sanitetskapasiteter, blir registrert.

- Vi har også fått flere henvendelser fra veteraner som har fått beskjed om at de er med i oversikten fra Afghanistan, til tross for at de ikke har tjenestegjort der, sier Grindaker til NTB.

Han sier veteraner som har deltatt i tidligere utenlandsoperasjoner har store problemer med å dokumentere hendelser som førte til skader.

- Jeg bistår flere veteraner som sliter med å skaffe dokumentasjon på hva de har opplevd. Der er vi er henvist til å spore opp og snakke med tidligere troppssjefer for å få dokumentasjon, sier Grindaker.

(NTB)