Barth Eide: Øvelsen fortsetter

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) vil ikke avblåse militærøvelsen Cold Response.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette vil prege øvelsen veldig sterkt. Vi vil markere det som har skjedd og gjøre naturlige tilpasninger. For øvrig mener vi det er riktig at øvelsen fortsetter, sier Espen Barth Eide til NTB.

16.300 soldater fra 14 nasjoner deltar i Cold Response, den største vinterøvelsen i Norge på ti år. Et Hercules-fly med fem norske offiserer forulykket torsdag på vei fra Evenes til Kiruna.

- Det er en stor leteoperasjon på gang. Vi har fremdeles ikke kommet fram til havaristen. Derfor er tilstanden til de fem offiseren om bord uavklart. De har status som savnet, sier forsvarsministeren.

Terrenget det letes i er ulendt, og været var torsdag svært dårlig.

- Det er lettere vær nå, men til gjengjeld er det mørkt. Søket fortsetter til havaristen er funnet, sier Barth Eide til NTB torsdag kveld.

Søket ledes av svensk redningstjeneste, med bistand fra norske og internasjonale styrker som deltar i militærøvelsen.

- Vi vet omtrent hvor flyet er, og vi har tilstrekkelig med data til å si at det er forulykket. Alle relevante ressurser er med i letingen.

Forsvarsministeren overvar selv militærøvelsen tidligere torsdag, sammen med sin nederlandske kollega.

- Idet jeg landet i Oslo fikk jeg beskjed om at et fly var savnet og noe senere at det var forulykket. Mine tanker går til de nærmeste pårørende. Jeg føler med dem i den dype usikkerhet og fortvilelse som de nå går igjennom. (NTB)