FÅR SKRYT: Espen Barth Eide (t.v.) får ros av FNs generalsekretær Antonio Guterres. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP
FÅR SKRYT: Espen Barth Eide (t.v.) får ros av FNs generalsekretær Antonio Guterres. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via APVis mer

Barth Eide roses av FNs generalsekretær før valget

FNs spesialutsending på Kypros, Espen Barth Eide (Ap), får ros av generalsekretæren. Nå vender han hjem for å stille til valg som stortingskandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barth Eide har offisielt bedt om å bli frigjort fra sitt ansvar som spesialutsending, skriver FN i en pressemelding.

FNs generalsekretær António Guterres takker Barth Eide for innsatsen i samtalene mellom den gresk-kypriotiske lederen Nikos Anastasiades og hans tyrkisk-kypriotiske motpart Mustafa Akinci.

– De siste 27 månedene, med dedikasjon, engasjement og kreativitet, har Barth Eide hjulpet lederne til fremgang mot å nå en fungerende og bærekraftig løsning på den flere tiår lange konflikten, heter det i uttalelsen.

Siden 1974 har øya vært delt i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk del. Kun den gresk-kypriotiske delen er internasjonalt anerkjent, mens den andre bare er anerkjent av Tyrkia. Målet med forhandlingene er å gjenforene Kypros.

Espen Barth Eide har vært både utenriksminister og forsvarsminister for Arbeiderpartiet, men har ikke sittet på Stortinget tidligere. Han er på femteplass på Oslo Arbeiderpartis liste, og mye tyder derfor på at han kommer til å sikre seg en stortingsplass.

(NTB)