Basajev holdt terrorløftet

Den tsjetsjenske sjefterroristen Shamil Basajev lovet at det russiske parlamentsvalget skulle rystes av terror. I går var det antakelig en av hans selvmordsgrupper som sprengte et tog med studenter i Kaukasus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Minst 40 ble drept i det sjette store terrorangrepet som tsjetsjenske selvmordsbombere står bak i år. I Moskva og andre store byer i det sentrale Russland har det vært ekstra beredskap mot terror i forbindelse med valget i morgen.

Valg uten interesse

Parlamentsvalget fanger knapt noens interesse. Meningsmålinger antyder en valgdeltakelse godt under 50 prosent. I en by som St. Petersburg frykter valgarrangørene at valgdeltakelsen blir på under 25 prosent, og at valget i byen dermed må underkjennes.

En grunn til at det ikke er noen spenning knyttet til valget er at partiet som støtter Vladimir Putin, Enhetlig Russland, ligger an til å vinne valget stort. Den eneste konkurrenten er kommunistpartiet, som i de fleste viktige spørsmål støtter Putin i nasjonalforsamlingen, Dumaen.

Bomben i går knytter spenning til valget. Men spenningen er av det uhyggelige slaget. Den dreier seg om terrorister slår til igjen, og om de gjør det i et valglokale på selve valgdagen.

«Jorda vil brenne»

Toget med selvmordsbomberne var på vei fra Mineralnoje Vody til Kislovodsk i grålysningen i går. Blant passasjerene var en mann med sprengstoff festet til kroppen, og tre kvinner som man tror samarbeidet med ham.

Rett før bomben gikk av, forsøkte to av kvinnene å rømme fra toget, som hadde liten fart da det skulle stoppe i byen Jessentoki. Russiske medier spekulerer på om bomben ble utløst av folk som satt i en bil like ved stasjonen.

Mannen med sprengstoffet på kroppen, og en kvinne som skal ha vært gruppas kommandant, døde momentant. En av kvinnene som hoppet av toget døde også, mens den andre kvinnen overlevde, men er sterkt skadet og på sykehus.

Frykter nye angrep

President Vladimir Putin sa i går at terroraksjonen ble gjennomført for å forsøke å destabilisere Russland før valget.

Innenriksminister Boris Gryzlov tok kraftigere i da han lovte å ta «dyrene» bak bombeaksjonen.

- Jorda vil brenne under deres føtter. Disse dyrene vil aldri kunne føle seg sikre, lovte han en samling krigsveteraner.

Ingen hadde i går kveld tatt på seg ansvaret for terroren. Men den mytiske tsjetsjenske krigerhøvdingen Shamil Basajev har etter alt å dømme igjen vist at han kan slå til.

Det russiske establishment var i går sterkt preget av terrorangrepet. Man vet at Basajev har gitt ordre til sine selvmordsgrupper om å slå til i forbindelse med valget, og man vet at et hundretall tsjetsjenske kvinner har trent og forberedt seg i mange måneder til å bli selvmordsbombere.

Putins mareritt er at terrorister slår til i et storangrep på valgdagen i morgen, og velgerne kan ha fått enda en grunn til å holde seg hjemme.