Basajev truer Russland

«Ingen kan hindre meg i å besvare vold med vold», sier han som trolig stod bak Beslan-tragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det skriftlige intervjuet, som er gitt ved hjelp fra nettstedet kavkazcenter.com, antyder den radikale opprørslederen at russerne kan vente seg flere terrorangrep som en følge av at den moderate tsjetsjenske lederen Aslan Maskhadov ble drept.

«Det er Russland som har startet denne krigen, og alle nøkler til fred finnes i Kreml», skriver Basajev, som blant annet har tatt på seg ansvaret for gisselaksjonen i Beslan i Nord-Kaukasus.

- Maskhadov ble lurt

Han fremholder at det var Maskhadovs fortjeneste at det denne høsten og vinteren ikke er blitt gjennomført store terrorangrep.

«I november tilbrakte vi tolv dager sammen, og jeg forpliktet meg til ikke å forstyrre ham i forhandlingsprosessen om å få slutt på krigen. Maskhadov døde som resultat av russernes upålitelighet, på grunn av sin overdrevne streben etter fred, og jeg er nå fri fra mine forpliktelser», skriver Basajev som oppgir at han befinner seg i Tsjetsjenia. Han understreker at krigen kun er rettet mot Russland og at den enn så lenge bare vil foregå på russisk territorium.

Det svenske nyhetsbyrået har sendt spørsmålene til Basajev via opprørernes eget nettsted. Etter fem dager fikk de tilbake et fem sider langt intervju som var undertegnet Sjamil Basajev. Nettstedet er regnet som en pålitelig formidler av Basajevs uttalelser.

- Vold er eneste vei

Drapet på Maskhadov, som var Tsjetsjenias ekspresident, ble kjent 8. mars. Med hans død svant også håpet om en diplomatisk løsning. Basajev fremholder at tsjetsjenerne er nødt til å bruke vold, de samme metodene som russerne, og at det er nytteløst å basere seg på internasjonale konvensjoner.

TRUER MED TERROR: Sjamil Basajev (t.v) etter at Aslan Maskhadov (t.h) ble drept 8. mars i år. Foto: Scanpix
TRUER MED TERROR: Sjamil Basajev (t.v) etter at Aslan Maskhadov (t.h) ble drept 8. mars i år. Foto: Scanpix Vis mer

«Mens de prater om demokrati og internasjonal rett og så videre, har de drept 250.000 av oss. Det er 25 prosent av vårt folk på én million. Forestill dere at de skulle drepe 2,5 millioner svensker av deres befolkning på ti millioner», skriver Basajev.

Opprørslederen er blitt knyttet til den type radikal islam som blant annet Osama bin Laden står for, men Basajev avviser at han noensinne har truffet al-Qaida-lederen.

«Men jeg skulle gjerne stiftet bekjentskap med ham. Ettersom Putin (Russlands president) har utpekt ham til min kommandant. Jeg vet én ting, han kan ikke være en mann bak ugjerninger, siden hans ansikt på alle fotografier som jeg har sett utstråler sterkt lys», skriver Basajev.

Han avslutter intervjuet med å hylle Sverige som ett av få land som ikke er redd for å kritisere Russland.

«Jeg har alltid forbundet Sverige med tre ord: Abba, Volvo og Saab... Forbli frie!», skriver den tsjetsjenske opprørslederen. (©NTB)