Basehopper skadd i Oslo

En basehopper ble fraktet til sykehus med alvorlige skader etter et basehopp fra Oslo Plaza i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ulykken skjedde i forbindelse med et basehopparrangement fra det 37 etasjer høye Radisson SAS Plaza hotell i Oslo like etter klokka 12 i ettermiddag.

- En person ble fraktet til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader etter å ha truffet en lyktestolpe, sier operasjonsleder Audun Myhre ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

- Det dreier seg om en 31-årig mann, får Dagbladet.no opplyst ved akuttmottaket ved Ullevål universitetssykehus.

Mannen behandles for alvorlige skader i brystet, og tilstanden ble i ettermiddag betegnet som alvorlig og stabil.

- Han er utenfor livsfare, sier sykehusets informasjonsrådgiver Alf Bøhler til Dagbladet.no.

Hektet seg fast

Den 31-årige mannen hoppet utfor hotellbygget som nummer seks, og etter ulykken ble showet stanset umiddelbart. Omtrent 200-300 tilskuere ble sjokkerte vitner til ulykken.

Ifølge øyenvitner fikk basehopperen turbulens idet han nærmet seg bakken, og snorer fra fallskjermen hektet seg fast i lyktestolpen.

Mannen ble deretter hengende og pendle fram og tilbake i en av lyktestolpene som omkranser Vaterlandsplassen noen sekunder, før han falt fire-fem meter rett ned i bakken. Mannen slo hodet i en steinkant, men skal ha hatt på seg hjelm.

Basehoppingen var godkjent av politiet og hotelledelsen ved Oslo Plaza på forhånd, og presse og publikum var inivitert for å se på arrangementet.

Til sammen skulle omtrent 25 basehoppere kaste ut seg Nord-Europas høyeste hotell under dagens arrangement. De skulle hoppe fra toppen av Oslo Plaza, og lande på en rampe på østsida av bygget. Tre av dagens basehoppere var australske, to var engelske, og resten var norske.

Ledelsen ved Plaza hotell vil ikke kommentere ulykken overfor Dagbladet.no, men henviser til politiet.

- Forsvarlig

Dagens show var arrangert av basehoppklubben Oslo Base. Dette er fjerde år på rad at de hopper fra Oslo Plaza, og til sammen har basehoppere foretatt godt over hundre hopp fra den 117 meter høye bygningen.

- Dette er veldig trist. Det var en av mine beste venner som gikk i bakken, sier leder Andrè Bach i Oslo Base til Dagbladet.no.

- Han er svært erfaren, med mer enn 70 basehopp og flere hundre fallskjermhopp bak seg, sier Bach.

Ifølge Bach var ikke vindforholdene spesielt vanskelige da ulykken skjedde. Han tror ulykken skyldes personlige feil i forbindelse med styringen i lufta, samt uflaks. Han hevder at det fortsatt er forsvarlig å basehoppe.

Som vanlig under slike arrangementer filmet basehoppklubben alle hopperne.

- Alle opptakene er overlatt til politiet, som etterforsker ulykken, sier Bach til Dagbladet.no.

ULYKKESSKJERMEN: Politi undersøker fallskjermen den skadde basehopperen brukte da ulykken inntraff. Til venstre Andrè Bach, som er leder for Oslo Base, som sto bak dagens arrangement i Oslo sentrum.
KONTROLL: Idet hopperen skal lande kommer han for nær en av lyktestolpene.
HOPPET FRA TOPPEN: 25 basehoppere skulle hoppe fra Oslo Plaza i dag. Arrangementet ble avlyst etter at den sjette hopperen ble alvorlig skadd da fallskjermen hektet seg fast i lyktestolpen til høyre på bildet.
FALLER: Sekunder etter henger den erfarne basehopperen i lyktestolpen, før skjermen gir etter og han faller tre-fire meter rett i en betongkant i landingsområdet.