Bashir vil «fjerne insektene» som styrer Sør-Sudan

Sudans president antydet at konflikten bare kan løses med full militær seier for én av partene og lovet å «frigjøre» befolkningen i Sør-Sudan fra SPLM.

SKJERPER ORDKRIGEN: Presidenten i Sudan Omar al-Bashir snakket i går til sine støttespillere i ational Congress Partys hovedkvarter i Khartoum. Foto: REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/NTBScanpix
SKJERPER ORDKRIGEN: Presidenten i Sudan Omar al-Bashir snakket i går til sine støttespillere i ational Congress Partys hovedkvarter i Khartoum. Foto: REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to landene befinner seg på randen av krig, og Sudans president Omar al-Bashir trappet opp retorikken ytterligere i en tale onsdag.

Betegnelsen «insekt» skal være ordspill på det arabiske navnet til SPLA, den tidligere opprørsbevegelsen som i dag har makten i Sør-Sudan.

- Vi kaller det et insekt som forsøker å ødelegge Sudan. Vårt viktigste mål fra og med i dag er å eliminere dette insektet fullstendig, sa Bashir i talen under en ungdomskonferanse i hovedstaden Khartoum.

Han antydet at konflikten bare kan løses med full militær seier for én av partene og lovet å «frigjøre» befolkningen i Sør-Sudan fra SPLM.

Mens presidenten talte, sang de unge tilhørerne om hellig krig under konferansen som ble holdt til støtte for landets væpnede styrker.

Kjemper om olje Truslene som har haglet fra begge sider den siste tiden, har økt frykten for at den krigstrøtte befolkningen i området bare vil få oppleve en kort periode med fred.

Det er under ett år siden Sudan og Sør-Sudan skilte lag i kjølvannet av en fredsavtale som blant annet Norge bidro til å få i stand. Borgerkrigen i området varte fra 1983 til 2005 og kostet rundt to millioner mennesker livet.

De siste månedene har forholdet mellom de to landene blitt sterkt forverret på grunn av en langvarig konflikt om oljeressurser. Da sørsudanske soldater tok kontroll over den viktige oljeregionen Heglig i forrige uke, svarte Sudan med bombeangrep som kostet flere sivile mennesker livet.

- Vi trodde vi kunne løse dette med fredelige midler rundt forhandlingsbordet. Men Sudan har brukt Heglig som en base for angrep på Sør-Sudan, sier den sørsudanske informasjonsministeren Barnaba Marial Benjamin.

Håper fortsatt Øyenvitner i Heglig forteller som drepte sudanske soldater som er blitt etterlatt ved oljeinstallasjonene i området. Allerede nå er det klart at kampene den siste tiden har vært de verste siden borgerkrigen som tok slutt i 2005.

Men samtidig som både Omar al-Bashir og den sørsudanske presidenten Salva Kiir ser ut til å være forberedt på ny krig, understreker andre representanter for landene at det fortsatt er mulig å oppnå en fredelig løsning.

- Militære tiltak blir iverksatt, etter nøye vurdering. Samtidig vurderer vi den diplomatiske innsatsen som gjøres for å få slutt på okkupasjonen, sier Omar Dahab, leder for en krisegruppe i det sudanske utenriksdepartementet. Okkupasjonen han sikter til, er Sør-Sudans erobring av regionen Heglig.

Også den sørsudanske informasjonsministeren Barnaba Marial Benjamin mener krig kan unngås og ber Den afrikanske union (AU) hjelpe til med å få i stand nye forhandlinger.

(NTB)