Baskere på tvers

Det er kanskje ikke lett å forstå baskerne, et urfolk med Europas eneste ikke-indoeuropeiske språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

CADIZ (Dagbladet): Valget i Baskerland 13. mai kan bli et veiskille for dette voldsherjede hjørnet av Europa. Etter 21 års styre kan Det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) miste regjeringsmakta, et fryktelig nederlag. Hovedmotstanderne i spansk politikk, Folkepartiet (PP) og Sosialistpartiet (PSOE), kan sammen få flertall, og er da nærmest dømt til å regjere Baskerland sammen.

NASJONALISTENE i PNV har vært «fredet», men dersom «spanjolene» overtar, kan baskernes egen regjering bli «fritt vilt» for væpnede angrep fra den baskiske separatistbevegelsen ETA, en forkortelse for Baskerland og frihet. I god tid før valgkampen har ETA trappet opp sine dødelige angrep og skapt et klima av frykt og sinne. Drapet på et sosialistisk kommunestyremedlem som nektet å ha livvakt på en bar i mars, førte til et skred av sosialistiske kommunepolitikere som frasa seg sine verv. De orket heller ikke å ha livvakt døgnet rundt. Denne uka måtte Spanias regjering tilleggsbevilge 125 millioner kroner til livvakter for rundt 600 offentlige verv, og baskernes regjering måtte bla opp like mye.

ETA har ført PP og PSOE sammen i en pakt for frihet og mot vold. De kalles «konstitusjonalister» fordi de forsvarer grunnloven og baskernes nåværende selvstyre. Men de har ikke fått med seg PNV. PNV fordømmer ETAs vold, men krever sammen med alle baskiske nasjonalister «suverenitet». Spansk venstre og høyre står sammen mot baskisk venstre og høyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer