NEKTET SKYLD:  Advokat Johnny Veum forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
NEKTET SKYLD: Advokat Johnny Veum forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer

Basket-trener (35) nekter for 15 voldtektstiltaler

Nektet straffeskyld på alle punkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 35 år gammel baskettrener som i dag ble konfrontert i sal 328 i Oslo tingrett med tiltalen om voldtekt og voldtektsforsøk mot 14 kvinner, nekter for at han har gjort noe ulovlig.

Han har tidligere innrømmet å ha hatt sex med flere av kvinnene, men hevder at dette var frivillig.

- Min klient har vært en ufin person som har hatt seksuell kontakt med flere av kvinnene som nå anklager han, vært kjærester med dem for så å ha dumpet dem. Men jeg vil understreke at det ikke er voldtekt etter lovens forstand, sa mannens forsvarer advokat Johnny Veum i sin innledning.

Mannen ble pågrepet for ett år siden etter fem anmeldelser om voldtekt. Siden har han sittet i varetekt, og stadig flere unge kvinner har anmeldt ham for seksuelle overgrep. De eldste forholdene i tiltalen skriver seg tilbake til høsten 2004, mens det nyeste er datert mars i fjor. Torsdag ble sakskomplekset utvidet med enda et tilfelle av voldtekt.

Johnny Veum mener saken er preget av lite informasjon ut over de enkelte kvinnenes forklaringer og vitneavhør. Det har gått opp mot åtte, ni år siden flere av forholdene skal ha skjedd og fram til de ble anmeldt i fjor.

- Ingen av de fornærmede har kommet direkte til politiet med sine anklager. Alle har i ettertid kommet til bistandsadvokat. Det betyr at politiet ikke har fått en uberørt og umiddelbar forklaring slik de bør ha. Saken er basert på avhør, og det er hans ord mot de andres. Det er få eller ingen tilleggsbevis i de ulike sakene, og vi vet at mange av forholdene som er anmeldt har skjedd på nattestid når personene har vært påvirket av alkohol. Det vil måtte gi seg utslag når troverdighet skal vurderes, sa Veum i sin innleding.

I alt er mannen tiltalt for 15 voldtekter mot 13 av kvinnene, og for et forsøk på voldtekt av ytterligere en kvinne.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann som er aktor i saken pekte på at de mener den tiltalt mannen har utnyttet sin stilling som trener.

- Dette er å anse som straffeskjerpende sett opp mot tiltalen om voldtekter, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann i sin innledning.

Oslo tingrett har satt av 43 dager til rettsprosessen. Flere av de fornærmede ønsker ikke å se den tiltalte i retten, og derfor er det holdt av et ekstra rom i tingretten under forhandlingene.

Alvorlig sak - Dette er en meget alvorlig og spesiell sak. Han har en svært spesiell atferd overfor kvinner, sier Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for elleve av de fornærmede kvinnene, til Dagbladet.

Hun sier hennes klienter både gruer seg og er spente foran dagens rettssak, der svært mange vitner skal føres.

- Samtidig er de lettet over å bli trodd av politiet og påtalemyndigheten, sier hun.

Et år i varetekt Den 35-årige tiltalte ble pågrepet i november i fjor og har sittet varetektsfengslet siden. Den gang omfattet siktelsen overgrep mot fem kvinner, men flere og flere fornærmede har meldt seg siden den gang - den siste for kort tid siden, etter at tiltalen mot mannen ble klar.

De anmeldte voldtektene skriver seg fra en periode over flere år, noen så langt tilbake som 2004. De fornærmedes alder på gjerningstidspunktet varierer mye, de yngste var ned i 16/17-årsalderen.

- Det er særdeles graverende at noen var så unge, sier bistandsadvokat Rjukan.

Flere av kvinnene kom i kontakt med mannen gjennom basketmiljøet, mens andre traff ham i andre sammenhenger - på byen eller via felles bekjente. Aktor Carl Graff Hartmann mener 35-åringen i tre tilfeller utnyttet sin stilling som trener til å gjennomføre overgrepene, og har tiltalt ham også for dette.

- Han har en svært spesiell atferd overfor kvinner, som går igjen. Det gjelder også generelt, ikke bare i forbindelse med det han er tiltalt for, sier Rjukan.

- Frivillig sex - Min klient erkjenner ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene. Han erkjenner å ha hatt sex med flere av de fornærmede, men sier det skjedde frivillig, sier 35-åringens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

Veum sier klienten er preget av å ha sittet nærmere et år i varetekt.

- Derfor ser han fram til å forklare seg om saken i retten, og således få anledning til å gi sin versjon av hva som er skjedd, sier advokaten.

Veum mener det bør tale til den tiltalte spilleren og trenerens fordel at enkelte av de anmeldte voldtektene er åtte-ni år gamle.

Den første uka av rettssaken er satt av til de fornærmede kvinnenes forklaringer. For at de ikke skal påvirke hverandres vitnemål, får de ikke vite hva de andre har forklart.