Basketak i busserull

Til helga drar regjeringen i busseruller til Halvorsbøle for å meisle ut neste års statsbudsjett. Det blir ingen festforestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE ÅRLIGE BUDSJETTMØTENE på Jevnaker har endt med gråt og jammer fra statsråder som har fått sine hjertesaker skamfert. Slik blir som regel først kjent når memoarene skrives. Vel kan dragkampene være harde når ett parti har regjeringsmakta. Men da må samhold og enighet markeres med en påtatt partimaske ved møtets slutt. Noe annet er det når en koalisjonsregjering basker sammen, slik som nå. Da gjelder det ikke bare den enkelte statsråds gode saker. Det dreier seg vel så mye om partienes prestisje. Ja, regjeringens eksistens kan stå på spill.

DETTE ER FØRSTE gangen den nye regjeringen Bondevik skal snekre sitt eget budsjett. I fjor høst foretok den en justering av arven fra Stoltenberg. Nå skal Bondevik sette regjeringens politiske stempel på budsjettet, løfter og forventninger skal innfris, og velgerne skal merke at vi har fått et politisk skifte. Her er nye krefter med nye tiltak som skal endre samfunnet og skape begeistring blant velgerne. Her er nok av problemer, og verdens sterkeste økonomi kan jo løse de fleste.

UTGANGSPUNKTET ER imidlertid ikke så godt for regjeringens første styrkeprøve som den kunne ønske. Regjeringen er bundet på hender og føtter og møter vegger hvor den vender seg. Her hjelper ingen akrobatikk eller tryllekunster. Regjeringen starter ikke budsjett for 2003 med blanke ark. Det er allerede overtegnet. Det har ikke minst den forrige regjeringen sørget for. Mange av godbitene på inneværende års budsjett vil først slå ut med full tyngde neste år. Det gjelder tunge poster som investeringsavgift, egenandeler og studiefinansiering. Så kommer den automatiske opptrappingen av alle planer innen helse- og sosialsektoren. Formidable utgifter skal dekkes inn før regjeringen har startet på sine egne ønskelister. Der står fortsatt skatte- og avgiftslettelser høyt, ikke minst som en betingelse for at Frp skal hjelpe budsjettet i land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer