Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Basketak i Israels parlament da Mike Pence skulle tale

Arabiske representanter demonstrerte.

DÅRLIG STEMNING: Visepresident Mike Pence sier USA vil framskynde åpningen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Her ble det basketak i Knesset da Pence skulle tale. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visepresident Mike Pence sier USA vil framskynde åpningen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Mandag ble det basketak i Knesset da Pence skulle tale.

Pences besøk i Israel er utsatt flere ganger, og et planlagt besøk på Vestbredden ble avlyst etter at palestinernes president Mahmoud Abbas nektet å møte ham.

I Knesset forsvarte Pence den omstridte beslutningen om å flytte ambassaden. Han opplyste at den vil bli åpnet allerede mot slutten av 2019, vesentlig tidligere enn antatt.

Katastrofe

Visepresidenten betegnet atomavtalen med Iran som en katastrofe og sa at Trump-administrasjonen ikke lenger vil rette seg etter den. Til medlemmene av Knesset sa Pence at USA er innstilt på å sette i verk effektive og varige begrensninger på Irans atom- og rakettprogram.

Representanter fra de arabiske partiene i den israelske nasjonalforsamlingen boikottet i likhet med Abbas Pences besøk. De forlot salen som varslet, etter å ha avbrutt og skjelt ut visepresidenten.

Statsminister Benjamin Netanyahu kalte protestene en skam. Han og flere andre ønsket Pence velkommen med lang applaus. Pence skal møte Netanyahu mandag.

Dialog

Pence oppfordret palestinerne til å vende tilbake til forhandlingsbordet og sa at fred bare kan nås gjennom dialog. Visepresidenten forsikret at USA aldri vil tillate at Israels sikkerhet blir truet.

Tirsdag skal den amerikanske visepresidenten etter planen besøke holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem, samt Klagemuren i israelskokkuperte Øst-Jerusalem.

Pence innledet sin rundreise i Midtøsten i Egypt, der både muslimske og kristne ledere avlyste møter med ham i protest mot Trumps Jerusalem-utspill.

Søndag besøkte han Jordan, der kong Abdullah advarte ham mot følgene av beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av USAs ambassade dit.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!