Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baskettrener dømt til 15 år i fengsel for 13 voldtekter

Må betale to millioner kroner i oppreisning.

FORSVARER: 
Johnny Veum forsvarer den 35 år gammel baskettrener som er dømt for overgrep mot 14 kvinner. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORSVARER: Johnny Veum forsvarer den 35 år gammel baskettrener som er dømt for overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/DAGBLADET): En 35 år gammel basketballtrener er i Oslo tingrett dømt til 15 års fengsel for en rekke voldtekter. Han må til sammen betale 2 millioner kroner i oppreisning.

Mannen ble dømt for 16 av 19 punkter i tiltalen, deriblant 12 voldtekter, hvorav en grovt uaktsom, ett voldtektsforsøk og tre tilfeller av å ha utnyttet sin stilling. Tiltalen omfattet voldtekt av 13 kvinner, samt ett forsøk på voldtekt. Flere av de 14 kvinnene anmeldte mannen først etter mange år, etter at politiet startet etterforskning.

Den yngste kvinnen var 16 år da voldtekten skjedde. Overgrepene skjedde i perioden 2004 til 2012. Straffen i tingretten er strengere enn aktoratets påstand, som var 13 års fengsel.
Basketmiljø Fire av kvinnene hadde tilknytning til et bestemt basketmiljø i hovedstaden, mens de øvrige ikke var involvert i idretten. Flere av de fornærmede i saken var knyttet til basketballklubben, og retten har funnet 35-åringen skyldig i å ha utnyttet sin stilling.

Treneren har også jobbet i skolefritidsordningen, som gymlærer på en videregående skole og i en barnehage. Baskettreneren har vedgått at han kan ha opptrådt ufint mot kvinnene, men har avvist at det på noe tidspunkt har dreid seg om voldtekt.
«Forbrytersk forsett» Dette har retten ikke funnet å kunne feste noen lit til, og i dommen heter det blant annet at «tiltalte har bedrevet noe som bør kunne karakteriseres som en voldtektsatferd mer eller mindre systematisk over en periode på om lag sju år».

Retten mener at dette viser «et sterkt forbrytersk forsett» og mener at han har vært «bevisst og utspekulert « i måten han har utført voldtektene på. Til fradrag i dommen kommer de 418 dagene mannen har sittet i varetekt.

Mannen ble dømt for 16 av 19 punkter i tiltalen, deriblant elleve voldtekter og tre tilfeller av å ha utnyttet sin stilling.

Tiltalen omfattet voldtekt av 13 kvinner og ytterligere ett forsøk. Flere av de 14 kvinnene anmeldte mannen først etter mange år, etter at politiet startet etterforskning.

Baskettreneren har vedgått at han kan ha opptrådt ufint mot kvinnene, men har avvist at det på noe tidspunkt har dreid seg om voldtekt.

Den 35-årige tiltalte ble pågrepet i november i fjor og har sittet varetektsfengslet siden. Den gang omfattet siktelsen overgrep mot fem kvinner, men flere og flere fornærmede har meldt seg siden den gang.

De anmeldte voldtektene skriver seg fra en periode over flere år, noen så langt tilbake som 2004. De fornærmedes alder på gjerningstidspunktet varierer mye, de yngste var ned i 16- til 17-årsalderen.