Baskisk triumf

Baskerne har avvist de to hovedfiendene i spansk politikk. Men samtidig har velgerne påført den voldelige nasjonalismen et sviende nederlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ganske uventet, men helt klart har baskerne talt. Den demokratiske nasjonalismen til Det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) vant søndag sin største seier noen gang på de 21 år baskerne har hatt sitt selvstyre. Lehendakari - statsminister - Juan José Ibarretxe ba velgerne om «flo sjø» av stemmer og fikk 33 av de 75 setene i baskernes parlament, bare fem fra reint flertall.

To forhold gjør seieren enda større og politisk enda viktigere. For det første er valgdeltakelsen på 80 prosent den høyeste noensinne. For det andre har hele valgkampen dreid seg om baskisk nasjonalisme mot de såkalte konstitusjonalistene. Folkepartiet (PP), som regjerer Spania, og Sosialistpartiet (PSOE), deres hovedmotstander i rikspolitikken, gikk sammen i Baskerland for å avsette PNV. Under hele valgkampen har PNV vært under politisk kanonild, anklaget for å lefle med de væpnede separatistene i ETA. Ibarretxe og PNV har drevet en uhyre krevende balansekunst ved å angripe ETA uten å ta avstand fra nasjonalismen og ved å angripe de «spanske» partiene og samtidig fordømme politisk vold. Dermed ble de to konservative partiene, spanske PP og baskiske PNV, hovedmotstanderne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer