Basra i USAs hender

Amerikanske og engelske styrker har fått kontroll over byen Basra i sør-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge BBCs reporter David Willis har amerikanske og britiske styrker fått kontroll over Basra sør i Irak.

Hundrevis av irakiske soldater skal ha overgitt seg i det koalisjonsstyrkene rullet inn i byen. Meldingen er ikke bekreftet fra militært hold, og fortsatt kommer det meldinger om harde kamper utenfor byen.

Tidligere har Pentagon meldt at en hel divisjon med irakiske soldater har overgitt seg uten motstand sør for Basra. Mellom 8 og 10 tusen soldater skal ha lagt ned våpnene. Det irakiske informasjonsministeriet har benektet opplysningene.

Samtidig møter koalisjonsstyrkene fortsatt motstand i den strategisk viktige havnebyen Umm Qasr. Amerikanske marinesoldater har i hele dag kjempet for å få få full kontroll over byen de påsto å ha inntatt allerede i går.

Bagdad ble i natt rystet av massive bombeangrep. Ifølge den irakiske informasjonsminsteren Mohammed al-Sahaf ble både Fredspalasset og Blomsterpalasset lagt i ruiner, og mer enn 200 sivile skal ha blitt skadd i bombeangrepene.

Al-Sahaf oppfordret koalisjonsstyrkene til å overgi seg og truet med at de vil bli halshugget om de ikke gjør det, skriver CNN.

OVERGIR SEG: Irakiske soldater vifter med hvite flagg utenfor Basra lørdag. Det er motstridende meldinger om koalisjonsstyrkene har overtatt byen eller ikke.