Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Basra plyndres

Basra er på det nærmeste «frigjort» fra Saddam Hussein - og samtidig fra alt som heter lov og orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUWAIT BY (Dagbladet): Britiske soldater patruljerte i går gamlebyen til fots, mens irakere i tusenvis hadde frie hender til å plyndre byen.

På universitetsområdet i Iraks nest største by lå britenes motstandere igjen som de møtte døden, noen i militære og andre i sivile klær, etter et voldsomt slag mellom helt ulikeverdige parter. Mange falne var ugjenkjennelige etter granatenes og rakettenes knusende nedslag. Mellom dem lå deres utskytningsrør for granater og Kalasjnikov automatgeværer, forteller øyenvitner til Dagbladet.

«Frigjort»

Utpå dagen begynte Røde Halvmåne der grufylte arbeidet med å samle opp de falne. Britene oppga rundt 300 drepte irakiske falne, men det var i går uklart hvor mange som var soldater og hvor mange militskrigere.

Øverstkommanderende for de britiske styrkene, luftmarskalk Brian Burridge advarte i går mot «vanskelige dager framover». Britene erklærte likevel Basra for «frigjort». De ble mottatt med vennlige vink av noen, med taushet av andre.

- Slaget om Basra er praktisk talt over, sa Hugh Blackman, en av de britiske kommandantene på stedet.

Plyndringstokt

Men samtidig var også alt som heter lov og orden over i Basra. En menneskelig hærskare uten frykt for følgene la ut på et plyndringstokt uten like i den «frigjorte» byen etter mer enn ei ukes kamper og beleiring. Noen fikk på denne måten utløp for et årelangt raseri mot et regime som ikke har gitt dem noe. Og ingen stoppet dem, så sant de ikke slåss mot hverandre om byttet.

Først tømte man universitetet, offentlige bygninger og hus som tilhører kjente medlemmer av det hittil regjerende Baath-partiet.

Universitetet ribbet

- Vi raner regjeringen som tok alt fra oss og bare ga velstand til en liten del av landet. Nå finnes ikke regimet mer, forklarte en ung leilighetstjuv.

Universitetet, allerede ødelagt under kampene, har nå knapt noe utstyr som er verd å samle på. Personer som ikke er lesekyndige, har stukket av med dataskjermer i den tro at dette er fjernsynsapparater. Bord, stoler, andre møbler, kjøleskap, mikrobølgeovner, vifter, luftkjøleapparater og telefoner ble fraktet på kryss og tvers av byen i går, på håndkjerrer, sykler, lastebiler, eselkjerrer eller på taket av personbiler.

- Vi kan velge ett av to: Enten skyter vi, eller så lar vi dem fortsette. For alles beste tror vi det siste er best, forklarte en britisk soldat.

PLYNDRINGSTOKT: Irakiske menn vinker fornøyd til fotografen etter varene de fikk med seg etter å ha plyndret butikker i Basra i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media