Bassam (10) var fanget i en måned

10-åringen Bassam skulle bare hjem fra skolen. Rett utenfor porten ble han bortført. Kidnapperne krevde over en million kroner for å slippe ham fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens utlendinger som blir bortført av den irakiske motstandsbevegelsen får oppmerksomhet verden rundt, har vanlige irakiske familier levd i frykt for at deres kjære skal bli bortført i over ett år. Kidnappere ute etter penger har herjet i Iraks store byer, beskyttet av fullstendig mangel på lov og orden.

Barn og ungdom som Bassam fra sjiabydelen Sadr City i Bagdad, er vanlige mål. Bassam hadde bare så vidt kommet ut av skolegården da en mann grep fatt i ham, holdt for øynene og munnen hans og heiv ham inn i en bil.

I en måned var han innesperret i kidnappernes hus, mens de forhandlet med hans far om løsepengene.

-  Ti dager etter kidnappingen ringte de og sa de krevde 150 000 dollar for å slippe ham fri. Etter 20 dager gikk de ned til 100 000 dollar. De truet med å drepe ham, forteller faren Walid til nyhetsbyrået Reuters.

Til slutt klarte Walid å bli enig med kidnapperne om 5000 dollar. Han solgte familiens to biler og fikk sønnen tilbake.

Ikke enestående

Hvor mange irakiske barn og unge som er kidnappet etter Saddams fall, fins det ikke noen god oversikt over. Dagbladets dagbokskribent i Bagdad, professor Shuja'a al-Ani, forteller at han svært ofte hører om bekjente og andre som får sine kjære bortført.

-  Jeg har selv tre barn som bor hjemme. I månedene etter krigen nektet vi dem å gå ut. Nå er det litt bedre, men vi passer nøye på, sier han på telefon fra Bagdad.

Lover handling

Både det ferske irakiske politiet og den nye regjeringen står foreløpig maktesløse overfor de godt organiserte kriminelle gjengene.

-  Alle som har penger, er et mål for kidnapperne, sier Raad Khudeir, som leder avdelingen som arbeider med bortføringer i Bagdad til Reuters.

Overgangsregjeringen i Irak er klar over problemet og lover handling.

-  Dette skjer gjentatte ganger, og vi skal gjøre vårt beste for å takle det, sier Georges Sada, talsmann for statsminister Iyad Allawi, til nyhetsbyrået AP.

Kidnapperne opererer åpenlyst overfor sine ofre. Det merket familiefaren Leon Katchader da hans 14 år gamle sønn Rami ble bortført nylig.

-  Gi oss 100 000 dollar eller så sender vi deg din sønns hode. Hvis du forteller noen om dette, kommer vi og sprenger huset ditt, sa kidnapperne på telefonen.

Nytt fengsel

Katchader klarte å forhandle løsepengene ned til 15 000. Overleveringen skjedde i hans egen stue. De umaskerte kidnapperne marsjerte bare rett inn, tok pengene, overleverte sønnen og gikk sin vei.

-  Disse menneskene fortjener ikke å leve. Saddam visste det. Jeg likte ikke Saddam, men hans navn var sikkerhetens navn. Han hadde kontroll. Jeg håper han kommer tilbake, sier Katchader til AP.

Selv om 10-åringen Bassam og 14-åringen Rami nå er ute av kidnappernes klør, er de likevel ikke frie. Foreldrenes frykt for å slippe dem ut av huset aleine - om så bare for å leke med kompisene i gata - er deres nye fengsel.

HOS BESTEMOR: Bassam (10) ble kidnappet på vei hjem fra skolen. Etter en måned klarte foreldrene å kjøpe ham fri. De fikk ingen hjelp fra politiet, som står maktesløse overfor kriminelle gjenger.