Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Basta! Berlusconi mister immuniteten

Nå må statsministeren trolig svare for millionkorrupsjon likevel.

UH-OH: Silvio Berlusconi har levd godt på immuniteten mot straffeforfølgelse av blant annet korrupsjon, men nå ser nettet ut til å snøre seg sammen rundt den svært populære men mildt sagt skandaleombruste statsministeren.
UH-OH: Silvio Berlusconi har levd godt på immuniteten mot straffeforfølgelse av blant annet korrupsjon, men nå ser nettet ut til å snøre seg sammen rundt den svært populære men mildt sagt skandaleombruste statsministeren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statsminister Silvio Berlusconi må trolig forberede seg på flere svært betente rettssaker etter en kjennelse i Italias grunnlovsdomstol i dag.

Rettens 15 dommere har bestemt at immuniteten landets myndighetstopper - særlig Berlusconi - har nytt godt av er i strid med grunnloven. Det betyr at statsministeren kan rettsforfølges på lik linje med alle andre italienske statsborgere.

Vedtaket betyr trolig at minst én av de alvorlige korrupsjonssakene mot Berlusconi blir gjenopptatt, og ifølge nyhetsbyrået ANSA kan dommen fra forfatningsdomstolen ikke ankes.

- Pakk kofferten
Berlusconis advokater har ført det noen har kalt et «Animal Farm-forsvar», med henvisning til George Orwells allegoriske romanklassiker der «noen dyr er likere enn andre».

Et av hovedargumentene har vært at Berlusconi ved opphevelse av immuniteten vil bli så viklet inn i rettstvister at han ikke kan gjøre jobben sin som statsminister ordentlig.

Mens hans politiske støttespillere planlegger massive demonstrasjoner i gatene for å støtte Berlusconi, jubler opposisjonen på venstresida over grunnlovsdomstolens kjennelse.

- Berlusconi vil gjøre lurt i å pakke koffertene sine, uttalte et av partiene i kveld, ifølge Reuters.

Korrupsjon for millioner
Statsministeren er blant annet anklaget for å ha betalt den britiske skatteadvokaten David Mills 600 000 dollar, rundt 3,6 millioner kroner, for et falskt vitnemål i retten som dekket over lovbrudd gjort av Berlusconis selskap Mediaset.

Mills ble i februar dømt til fire og et halvt års fangsel, mens statsministeren altså kunne glise videre.

Den såkalte «Alfano-loven», ga de fire øverste lederne i Staten - presidenten i Republikken, de to presidentene i Senatet og Deputertkammeret og statsministeren - straffefrihet så lenge de sitter i embetet. Immuniteten trådte i kraft i fjor sommer, samtidig som Berlusconi skulle sitte på tiltalebenken i Milano.

Loven var et av de første vedtakene parlamentet gjorde like etter at den styrtrike mediemogulen og politikeren hadde vunnet valget i fjor, og den stanset alle tiltaler mot statsministeren.

Skandaleår
Opphevelsen av immuniteten kan vise seg å bli mer alvorlig for Berlusconi enn sommerens mange skandaler på andre fronter.

Da var fokuset på hans fester med innleide prostituerte og fjernsynsvertinner, omgang med mindreårige og påfølgende skilsmisse og strid med biskopene, i tillegg til sleivete bemerkninger om det «solbrune» ekteparet Obama.

Men selv om Berlusconi nå må møte i retten igjen uten immuniteten, er en korrupsjonsdom et stykke unna.

Statsministeren har flere ganger tidligere blitt frikjent i korrupsjonssaker, blant annet for å ha bestukket dommere på slutten av 1980-tallet for at de skulle hindre at det store statlige matvareselskapet SME ble solgt til en av hans forretningsrivaler.

FNØYS AV RETTEN: I rettssalen i Milano i fjor kunne Berlusconi dekke seg immuniteten som statsminister, men nå kan korrupsjonssaken mot ham starte igjen. Foto: ANTONIO CALLANI / AP / SCANPIX
FNØYS AV RETTEN: I rettssalen i Milano i fjor kunne Berlusconi dekke seg immuniteten som statsminister, men nå kan korrupsjonssaken mot ham starte igjen. Foto: ANTONIO CALLANI / AP / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling