Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bastesen møter Lindberg til debatt

Kystpartiets stortingsrepresentant Steinar Bastesen møter tidligere selfangstinspektør Odd F. Lindberg til debatt i Tromsø mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen må møte fram for å sette tingene på plass, sier stortingsrepresentant Steinar Bastesen til NTB.

Han er kritisk både til Lindberg og til norsk presses behandling av den omstridte selsaken.

- En skam

- Norsk presses håndtering av saken er en skam. Pressen har gjort feil, men kan ikke innrømme det. Den har drevet bevisst manipulering i denne saken med hjelp av kverulanten Lindberg, sier hvalfanger Bastesen.

Bastesen og Lindberg er invitert til Nord-norsk journalistting som arrangeres i Tromsø av Troms journalistlag. Andre debattanter er Gerhard Helskog fra TV 2 og redaktør Yngve Nilsen i Bladet Tromsø. Det var denne avisen som først offentliggjorde Lindbergs omstridte rapport fra selfangsten i 1988.

- Nå må pressen begrense seg. Selfangstkommisjonen under ledelse av høyesterettsdommer Gunnar Aasland slo i 1990 fast at Lindberg tok feil på flere punkter. Har ikke pressen oppdaget det, spør stortingsrepresentanten.

Selfangerne

- Selfangerne ble uthengt, mange mistet levebrødet, sier Bastesen og spør hvilken hensikt det er å fortsette med denne saken.

Han har vurdert lenge om han skal gidde å være med på møtet i Tromsø, men mener det er nødvendig å få tingene ned på jorda.

Tidligere selfangstinspektør Lindberg skal tirsdag delta i et seminar ved Universitetet i Tromsø i samarbeid med Amundsensenteret. Tittel for møtet er «Fra selfangst til landflyktighet». Lindberg skal se tilbake på de ti år som er gått siden rapporten om selfangsten på fangstskuta «Harmoni» ble laget, og hvilke virkninger den fikk.

Lindberg har rømt fra landet og bor i Sverige. Han har ikke betalt erstatninger han er idømt, og hevdet overfor den svenske kronofogden at han er lutfattig.

Ytringsfrihet

- Spørsmålet er om debatten handler om selfangst eller om ytringsfrihet, sier Kim Kr. Nordli ved Senter for miljø- og utviklingsstudier (SEMUT) ved Universitetet i Tromsø.

Lindbergs tur til Tromsø får bred dekning av svensk og norsk presse. Riktignok var Lindberg på journalistseminar i Bodø i fjor, men turen til ishavsbyen vekker interesse. Det lokker svensk TV4 og de største svenske avisene til Tromsø.

Lindberg og selsaken er også aktuell fordi den er under behandling ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Domstolen behandler Bladet Tromsøs sak om mangel på ytringsfrihet. Avisen ble dømt for å ha trykket rapporten til tidligere selfangstinspektør Lindberg i 1992.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media