Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bastesen vil ha nytt parti

Det er full splittelse mellom frontfigur Steinar Bastesen i Tverrpolitisk Folkevalgte og hans partileder Harald Haram. Nå samler hvalfanger Bastesen underskrifter for å stifte nytt parti. Det vil han døpe Kystpartiet, et navn som til nå har levd bare på folkemunne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bastesen og hans tilhengere langs nordlandskysten står steilt mot en gruppe sunnmøringer, der Haram har sterk inflytelse. Det ligger både navnestrid og store personlige motsetninger bak den heftige striden.

Steinar Bastesen avviser å snakke med Dagbladet om sine planer. Han nøyer seg med å bekrefte at kontakten med Harald Haram ikke er den beste.

På spørsmål om han samler underskrifter for å stifte et nytt riksdekkende parti, svarer Bastesen svevende: - Jeg har vel samlet inn et par hundre underskriftet. Det er for å kunne stille liste i Oslo.
Andre Dagbladet har snakket med, sier at antall underskrifter på landsbasis nærmer seg 3500, kanskje mer.

Mandag møtte hvalfangeren opp i forbindelse med TVNorges «Mandagsklubben» for å samle underskrifter blant publikum, og i går samlet han underskrifter fra forbipasserende i Karl Johans gate.

Spørsmålet er om Bastesens folk rekker å skaffe 5000 navn innen 1. februar. Da går fristen ut for å registrere et riksdekkende parti foran høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Illojal

Lederen for Tverrpolitisk Folkevalgte, Harald Haram, er sint over det som skjer.

- Noen av mine partifeller sier Bastesens oppførsel er illojal. Og skal jeg si hva jeg mener, blir vel karakteristikken den samme, sier Harald Haram.
Krangelen mellom partilederen og partiets frontfigur, Steinar Bastesen, bekrefter bare det de fleste vet fra før: Et samarbeid mellom sunnmøringer og nordlendinger, hvis begge parter er av den påståelige typen, kan knapt gå bra.

- Vi ga Bastesen et parti. Han kom på Stortinget, og fikk seg et politisk sekretariat. Nå takker han oss med å splitte partiet, sier Haram.
- Vi i partiets hovedstyre har for øvrig ikke fått fem øre i partistøtte fra staten, mens Bastesen og hans folk har fått mer enn en million kroner, sier Haram.

Bastesen-lista

Konfliktens forhistorie bør være en advarsel til alle som sysler med tanken om å gjøre politisk karriere.

Ifølge Harald Haram tok partiet kontakt med personer i Nordland før stortingsvalget i 1997 med tanke på å stille en liste i fylket. Steinar Bastesen takket ja til å stille på 1. plass.

Den oppfinnsomme og energiske hvalfangeren fra Helgeland ble i kraft av sine overtalelsesevner, sitt komedie-talent og sine populære politiske standpunkter partiets frontfigur.

Langs kysten ble partiet kalt Bastesen-lista eller Kystpartiet.

Fant ikke Bastesen

- Men da velgerne kom til stemmelokalene fant de verken Bastesen-lista eller Kystpartiet. Bastesen var gjemt bort på Tverrpolitisk Folkevalgtes liste. Hvem hadde hørt om dem? spør Arvid Falch fra Vesterålen, annenmann på stortingsvalaglista til Tverrpolitisk Folkevalgte ved forrige valg.

- Vi mistet mange stemmer på grunn av dette, sier han.
Like fullt gjorde partiet et brakvalg. Bastesen kom på tinget og Arvid Falch ble hentet inn i hovedstyret for Tverrpolitisk Folkevalgte, et hovedstyre som i høy grad var Haram-dominert.

Falch insisterte på at partiet skulle endre navn til Kystpartiet. Det falt ikke i god jord, og det oppsto uenighet mellom Falch og de øvrige i hovedstyret.

- Jeg ble kastet ut av hovedstyret. De tre som sitter igjen gikk ikke inn for å skifte navn til Kystpartiet. Det er bare slik det er, sier Falch.

PARTISKIFTER:</B> Steinar Bastesen i farta med underskriftslista si. Han jobber på spreng for å samle mange nok navn så han kan stille et konkurrerende parti til det han i dag representerer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media