- Bastian (24) fra Skien har lederrolle i ISIL

Norske islamister deltar i grusomheter i Syria og Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Mandag ble en ny video fra terrorgruppa ISIL kjent. Denne gang var det en nordmann som poserte foran kamera, der han smilende viste fram fanger, forlatte irakiske militæranlegg og sprengningen av en politistasjon ved grensa mellom Syria og Irak.

I går iverksatte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) full etterforskning av Bastian Vasquez.

Siktet for terror - PST har åpnet etterforskning av Bastian Vasques, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at PST drøftet saken med Det nasjonale statsadvokatembetet før de innledet etterforskning. Vasques er siktet etter straffelovens §147b - det vil si terror og deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon.

Dagbladet fortalte i går historien om nordmannen av chilensk etnisitet, som har konvertert til islam og også er kjent under sine islamske aliaser Abu Safiyyah og Mohammad Jundullah. Han oppholder seg ifølge Dagbladets kilder sammen med en annen norsk statsborger i de krigsherjede landene Syria og Irak, sammen med terrorgruppa ISIL - terrorgruppa som al-Qaida anser som for brutal.

Deltar i grusomheter Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter har opplysninger som tyder på at Bastian Vasques har en lederrolle i ISIL,
Den islamske staten i Irak og Levanten, som kjemper for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.

I dag skal det være i underkant av 50 menn med norsk tilknytning som kriger sammen med ISIL i Syria og Irak. Mens de andre nordmennene - norske statsborgere, etniske nordmenn, nordmenn med annen etnisk bakgrunn og konvertitter - er fotsoldater i terrororganisasjonen, har Vasques, som har vært i Syria i over to år, fått en kommandantlignende rolle.

Dagbladet har fra flere hold opplysninger om at de med norsk tilknytning har vært med på grusomhetene som ISIL er kjent for. Dagbladet har tidligere avslørt en rekke bilder som viser ISIL-kjempere som hogger hoder og kroppsdeler av sine fiender i Syria.

Drepte flere Det var i går at videoen som er produsert av den fryktede terrorgruppa ISIL, ble kjent i norsk presse. I videoen
viser Vasques fram utbrente og forlatte irakiske militære kjøretøy, og en rekke effekter fra irakiske militæruniformer. Utstyret ligger i en forlatt grensepost, og Vasques forteller hvordan ISIL har drept de fleste som oppholdt seg ved grensestasjonen.

- Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, sier Vasques.

- De irakiske soldatene løp som feiginger, sier skiensmannen - som fnyser når han uttaler ordet «soldater». Han latterliggjør også USAs rolle i Midtøsten.

Truet Jens og Jonas Fra før er skiensmannen med etnisk chilensk bakgrunn tiltalt for å ha laget en trusselvideo der han truer Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon. Men da tiltalen skulle forkynnes var Bastian Vasques, som er en av dem PST frykter mest, sporløst forsvunnet.

Advokat John Christian Elden er forsvarer for Bastian Vasques.

- Jeg har ikke hatt kontakt med min klient og vet ikke hvor han oppholder seg, sa advokat Elden til Dagbladet i går.

Dagbladet 16. mai
Dagbladet 16. mai Vis mer