Bastsen roper ULV, ULV!

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen beskylder Viggo Ree og Foreningen Våre Rovdyr for å ha satt ut 30 ulver i Norge i tett samarbeid med Direktoratet for Naturforvaltning, statens eget forvaltningsorgan. Bastesen-påstandene anmeldes nå til økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steinar Bastesen påstår at et utall ulver er satt ut de seinere år. Han navngir bare en person, Viggo Ree, men legger til at dette skal ha skjedd i nært samarbeid med forvaltningens egne folk, dog ikke toppledelsen. Et lignende antall ulver skal være skutt og drept her i landet de seinere åra. Dette skal ha skjedd i det stille, av bønder og rovdyrmotstandere, for å holde den angivelig eksplosive bestanden nede. Opptil sju ulver er felt på ett døgn, hevder Bastesen overfor Avisa Fremover.

Steinar Bastesen må nå regne med at saken vil få et juridisk etterspill.

Svært alvorlig

Den kjente hvalfanger og stortingsrepresntant påstår at han har en rekke informanter, uten å navngi disse nærmere. Den særegne stortingsrepresentanten gjør seg nå til talsmann for bønder og rovdyrmotstandere, noe han ikke legger skjul på.

- Den første utsettingen av ulv som jeg vet om skjedde midt på 80-tallet, sier Bastesen. Han nevner Finnskogen, Hedmark, som yndet utsettingssted. Han nevner også Hattfjelldal i Nordland som mulig utsettingsområde.

Direktør i Direktoratet for Naturforvaltning, Stein Lier-Hansen, mener påstandene er svært alvorlige.

- For det første er det strengt ulovlig å sette ut ulv i Norge. For det andre er det strengt straffbart å skyte ulv. Begge disse forhold kjenner angivelig Bastesen til helt konkret. Han nevner antall og detaljer og mener å kunne dokumentere dette. Når Bastesen på toppen av det hele faktisk er stortingsrepresentant, tar jeg det for gitt at økokrim kaller ham inn for å forklare seg om saken, sier Lier-Hansen.

- Kan det tenkes at det er satt ut ulv i Norge?

- Nei, slike påstander er undersøkt flere ganger uten at det er funnet noe belegg for slikt. At direktoratets folk skal ha hatt noe med et slikt hemmelig utsettingsprosjekt å gjøre, er om mulig enda mer utenkelig. Men det er en stortingsrepresentant som kommer med påstandene om strengt straffbare forhold, som altså dels skal foregå i statens egen regi. Om han ikke kalles inn til avhør, vil vi selv be økokrim om å ta affære, sier direktør Lier-Hansen til Dagbladet.

Anmeldes

Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr er ifølge stortingsrepresentant Bastesen selve hovedmannen i det stortilte utsettingsprosjektet. Ree sier til Dagbladet at saken vil bli anmeldt til økokrim. - Påstandene om utsetting ulv må bli politietterforsket en gang for alle. Bastesen påstår at jeg i tett samarbeid med statstjenestemenn står bak strengt ulovlige handlinger og faunakriminalitet av verste sort. Dette må politiet etterforske, sier han.