DIREKTE: Orkanen Florence herjer i USA. Det er ventet store nedbørsmengder. Video: CNN Vis mer

Orkanen Florence:

- Båt er på vei - kom dere opp i andre etasje eller på loftet

Tre meter høyere vannstand enn normalt da orkanen traff kysten av Nord-Carolina.

Minst 320 000 abonnenter har mistet strømmen etter at de ytre delene av orkanen Florence traff kysten sørøst i USA i går kveld, melder ABC News.

Tallet på strømløse er doblet i løpet av natta, og det er kystområder i staten Nord-Carolina som først merker effektene av orkanen i grålysningen fredag. (østkysten av USA ligger seks timer etter norsk tid).

Selv om National Hurricane Center i USA meldte klokka 05 lokal tid at Florence gir tegn til å gå ned «noe» i styrke, akselrerer for de som bor dere og ikke har kommet seg unna i tide.

Vannstanden var tre meter høyere enn normalt ved daggry flere steder langs lysten i Nord-Carolina, og regn og flom ser ut til å bli et større problem enn vindkastene.

Og det selv om farta til Florence blir målt til mellom 110 og 150 kilometer i timen.

I flere områder regner det 60 - 70 millimeter i timen, og varslene for de nærmeste dagene ligger mellom 600 og 1200 millimeter totalt.

Klokka 03 i natt lokal tid gikk myndighetene i byen New Bern ut med en Twitter-melding til 150 innbyggere, som ennå ikke hadde kommet seg unna.

- Båter er på vannet for å redde dere ut. Kom dere opp i 2. etasje eller på loftet så lenge, var oppfordringen fra myndighetene.

Det ubesvarte spørsmålet er om alle som trengte beskjeden, hadde strøm eller batteri til å lese den.

Rømte fra husdyr

Virkeligheten har også kommet til nabostaten Sør-Carolina.

Klokka 06.44 rapporterer politiet i Myrtle Beach om to redningsaksjoner. Ikke etter folk, men hunder er forlatt av eiere under evakuering.

I ett hus var tre hunder etterlatt uten mat og vann. På en annen, folketom adresse sto to små hunder lenket til et bur i hagen mens vannet stiger, ifølge avisa Charlotte Observer.

Ifølge Sky News forventes stormene å bli enda farligere når de fredag presser mot kysten ved grensa mellom Nord- og Sør- Carolina og videre på vei innover i landet.

ORKAN: Meteorolog Brett Adair rapporterer om størrelsen og omfanget av orkanen «Florence» fra North Carolina, USA. Video med tillatelse: CNN Vis mer Vis mer

De sterke vindene kommer i en hastighet på 150 kilometer i timen.

The National Hurricane Center (NHC) advarer mot «katastrofeflom» fra innsjøer, elver og ferskvannsreserver.

- Storm som kan drepe

Florence har blitt nedgradert til kategori én, men Nord-Carolinas guvernør Roy Cooper har likevel kommet med sterke advarsler.

- Ikke slapp av. Vær på vakt. Dette er en kraftig storm som kan drepe. I dag blir trusselen en realitet, sier han i en uttalelse.

OVERSVØMMELSER: Jamie Thompson går gjennom oversvømmelsene i New Bern torsdag. Foto: NTB Scanpix
OVERSVØMMELSER: Jamie Thompson går gjennom oversvømmelsene i New Bern torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frykten er at stormen kan føre til skader i samme omfang som orkanen Harvey i Houston i fjor. Boliger og bedrifter ble oversvømt med flomvann.

På øyene som kalles Outer Banks, rant det vann i gatene midt på dagen torsdag lokal tid.

Frykter store skader

Inne på fastlandet i går, i byen Wilmington, fløy det biter av planter vannrett mellom trærne. Folk i området opplevde at vinden gradvis ble sterkere.

Amerikanske meteorologer frykter store skader. De største truslene er stormflo og ekstremt kraftig regn.

Kan vare lenge

Uværet ventes å bli liggende ved kysten lørdag, og vannstanden kan stige nesten fire meter.

Enkelte steder er det varslet én meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

- Det handler i realiteten om størrelsen på denne stormen, sier Ken Graham, direktør ved USAs nasjonale orkansenter.

- Jo større og langsommere stormen er, jo større er trusselen og konsekvensene.