KANTRET: Over 100 personer var ombord båten som skulle gå fra Myanmar til Bangladesh 28. September. Etter kantringen har kun 17 overlevende blitt funnet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj
KANTRET: Over 100 personer var ombord båten som skulle gå fra Myanmar til Bangladesh 28. September. Etter kantringen har kun 17 overlevende blitt funnet. Foto: REUTERS/Damir SagoljVis mer

Rohingya-folket i Myanmar

Båt med over 100 rohingya-flyktninger kantret: - Jeg prøvde å holde fast sønnen min, men jeg klarte det ikke

Bare 17 overlevende er funnet. Politiet frykter de vil finne flere lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har funnet 15 lik etter at en båt med mer enn 100 rohingyaer på flukt fra Myanmar kantret utenfor kysten av Bangladesh, melder Al Jazeera.

Mange barn omkom
Det er fryktet at mange personer, spesielt mange kvinner og barn, har druknet.

Kun 17 overlevende er funnet foreløpig.

Nurul Islam (22) overlevde kantringen. Han forteller til Al Jazeera at han gikk ombord båten fra Gorjundia, en Rohingya-landsby langs Naf-elva.

Han bekrefter at mer enn 100 personer, hovedsakelig kvinner og barn, var ombord. Blant dem var hans mor, kone og hans sønn – kun et spedbarn.

– Jeg prøvde å holde fast sønnen min, men jeg klarte det ikke, forteller han til Al Jazeera, som omtaler mannen som fortsatt sjokkert og utmattet.

Ambulanser, politi og brannvesen fikk hjelp av lokale under redningsoperasjonen.

Flere overlevende forteller til Al Jazeera at de så mange som druknet, og at mange barn er blant de omkomne.

FLYKTNINGER: En båt som skulle frakte rohingya-flyktninger fra Myanmar til nabolandet Bangladesh kantret torsdag 28. september. Det er rapportert at over 100 personer var ombord, men foreløpig er kun 15 avdøde og 17 overlevende funnet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj
FLYKTNINGER: En båt som skulle frakte rohingya-flyktninger fra Myanmar til nabolandet Bangladesh kantret torsdag 28. september. Det er rapportert at over 100 personer var ombord, men foreløpig er kun 15 avdøde og 17 overlevende funnet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj Vis mer

Etnisk rensing
Siden 25. august i år har over 400 000 rohingyaer flyktet fra Rakhine-provinsen i Myanmar og til nabolandet Bangladesh, ifølge Al Jazeera. En FN-rapport forteller om henrettelser, voldtekter og annen form for seksualisert vold. I tillegg til at hele landsbyer skal ha blitt brent ned.

«Et lærebok-eksempel i etnisk rensing», skrev FN om det som nå pågår.

Myanmars leder Aung San Suu Kyi blir anklaget for både løgn og virkelighetsflukt etter at hun tirsdag forrige uke holdt en TV-overført tale om rohingyaenes masseflukt.

I talen hevdet hun at de fleste rohingya-muslimene er trygge, samtidig som hun inviterte utenlandske diplomater til landsbyer der folk ikke har flyktet. Hun insisterte også på at Myanmars regjering gjør alt for å sikre fred og stabilitet i landet.

DRAMATISK: Om lag 2 600 hus er brent ned i rohingya-majoritetsområdet nordvest i Myanmar. Det har drevet mange tusen statsløse mennesker på flukt. Fra flyktningleirer på grensa til Bangladesh kan den muslimske minoriteten se på at hjemmene deres går opp i røyk. Video: AP / NTB Scanpix /Foto: Masfiqur Sohan/ NurPhoto/ Sipa USA Vis mer

Amnesty International mener at fredsprisvinneren «stikker hodet i sanden», og skrev i en uttalelse at talen hennes fremsto til tider som lite annet enn en blanding av usannheter og anklager mot ofrene.

Den svenske menneskerettseksperten Martin Gemzell reagerte spesielt sterkt på Suu Kyis påstand om at det ikke har vært noen voldelige sammenstøt etter 5. september, og kalte det en åpenbar løgn.

Nektes statsborgerskap
Rundt en million mennesker i delstaten Rakhine identifiserer seg som rohingya, men Myanmars myndigheter nekter å anerkjenne dem som en av landets 135 etniske minoriteter. Selv om rohingya-folket har røtter som kan dateres århundrer tilbake, er folkeslaget nektet statsborgerskap i Myanmar, og regnes dermed som ulovlige innvandrere.

De fiendtlige holdningene mot rohingya-folket har blitt mer utbredt, også i Bangladesh, og folket har ifølge AP blitt omtalt som folkeslaget uten et land. Fordi innbyggerne er statsløse, har de heller ingen rettigheter.