Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Båtbransjen er i krise

Elendig sommervær skal være hovedårsaken.

 LABERT SALG:  Flere sesonger med dårlig vær og dårlig salg skaper krisestemning blant båtprodusentene. Foto: Kirsten Buzzi / Dagbladet
LABERT SALG: Flere sesonger med dårlig vær og dårlig salg skaper krisestemning blant båtprodusentene. Foto: Kirsten Buzzi / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere år med svakt salg gjør at mange båtprodusenter sliter voldsomt. For mange betyr de dårlige tidene utflagging og kroken på døra.

- Båtbransjen er inne i en sterk krise. Folk bruker ikke båt lenger. Mange faktorer spiller inn. Men vår største fiende er nok det dårlige været, sier Erik Brauner i bransjeorganisasjonen Norboat til Aftenbladet.

Kutter i ansatte Ifølge avisa har krisen i båtmarkedet blant annet ført til at Windy Boats i Arendal har sagt opp over 50 produksjonsarbeidere og flagger ut til Polen og Sverige.

Etter 36 års båtproduksjon er Scand Boats i Fevik konkurs, og Skibsplast i Evje gjennomfører en styrt avvikling, stanser produksjonen og selger lagerbeholdningen.

- Sånn som kostnadene er blitt i Norge, ble det helt umulig å fortsette. Vi betaler 120 kroner per time i Polen, og 318 kroner i Norge. Da er regnestykket enkelt. Vi måtte flagge ut for at bedriften skal overleve, sier Trygve Hegnar, styreleder i Windy Boats.

Konkurs Den svenske båtgiganten Nimbus som solgte båter for over én milliard kroner i året, er også slått konkurs.

- Finanskrisen har rammet oss knallhardt. I 2008 ble det solgt cirka 15.000 fritidsbåter i Norge. Dette var antakelig et kunstig høyt tall. Alle skulle ha båt, og folk hadde råd. I år blir det solgt mellom 6.500 og 7.000 båter, altså mindre enn halvparten. Det er klart at det rammer hardt, sier Brauner.

I tillegg til elendig salg hjemme har den økonomiske krisen i Europa sørget for nesten full stans i eksporten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media