- FEIL: Annonsen med Nordre Buskerud politidistrikts omstridte Zodiac-gummibåt har ligget ute på Finn.no siden helga. Faksimile: FINN.NO
- FEIL: Annonsen med Nordre Buskerud politidistrikts omstridte Zodiac-gummibåt har ligget ute på Finn.no siden helga. Faksimile: FINN.NOVis mer

- Båten ble lagt ut for salg ved en misforståelse

Full retrett fra politiet etter at gummibåten som stoppet på vei til Utøya, ble lagt ut på Finn.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordre Buskerud politidistrikt har fått sterke reaksjoner etter at det ble kjent at den omstridte gummibåten som stoppet på vei til Utøya med politiets spesialstyrke om bord 22. juli, er lagt ut for salg på Finn.no.

Nå slår politiet full retrett og trekker salget, etter at alle landets store medier har dekket salget, som først ble omtalt i dagens papirutgave av VG.

- At båten fra Utøya-aksjonen er lagt ut for salg, skyldes en intern misforståelse. Båten er ikke til salgs, sier politidistriktets stabssjef Magne Rustad i en pressemelding sendt ut i 08.30-tida i dag.

I Finn.no-annonsen, som ble lagt ut i helga, beskrives den 16-fots Zodiac Pro-en som en «fin båt til vannski, tube, osv.». I 09-tida er den slettet.

Underdimensjonert Gummibåten har stått sentralt i kritikken mot politiets gjennomføring av utrykningen til Utøya under massakren 22. juli. For det første stilte Nordre Buskerud bare én båt til disposisjon til spesialstyrken fra Oslo, dertil var båten underdimensjonert for oppgaven, lekk og hadde altså motortrøbbel.

Spesialstyrken, Delta-gruppa, måtte til slutt overføres til to private båter etter at Zodiacen ble liggende og drive midtfjords mellom fastlandet og Utøya, og kritikere mener verdifulle minutter gikk tapt på grunn av problemene.

Det var politiets servicemann Hauk Jørgen Nyhus som la ut den 13 år gamle gummibåten for salg til høystbydende, med en minstepris på 5000 kroner. Nyhus opplyser til VG at interessen for Zodiacen har vært stor.

Siste bud på båten før annonsen ble trukket, lød på 17 500 kroner.

- Utrolig dårlig dømmekraft Kritikken mot annonsen lot ikke vente på seg. Spesielt ble det pekt på at bruken av båten 22. juli er under gransking, og at å selge den nå vil kunne oppfattes som en hån mot dem som setter spørsmålstegn ved Nordre Buskeruds prioriteringer mht. transporten til Utøya.

Arne Seland, som er bistandsadvokat for pårørende og etterlatte, karakteriserte salget som «utrolig dårlig dømmekraft», mens kriserådgiver Gunnar Angeltveit kalte manøveren «ekstremt klønete». Rektor ved Markedshøgskolen, Trond Blindheim, mente båten har for stor symbolverdi, og at den nå sto i fare for å bli en suvenir.

Stabssjef Rustad legger seg helt flat.

LEGGER SEG FLAT: Magne Rustad, stabssjef ved Nordre Buskerud politidistrikt, sier han skjønner reaksjonene, og at salget kan oppfattes som ufølsomt. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
LEGGER SEG FLAT: Magne Rustad, stabssjef ved Nordre Buskerud politidistrikt, sier han skjønner reaksjonene, og at salget kan oppfattes som ufølsomt. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX Vis mer

- Jeg forstår svært godt at noen reagerer på dette, og at det oppfattes som ufølsomt. Båten skulle aldri vært lagt ut for salg, sier han i pressemeldingen.

Neppe salg I dagens VG uttaler Rustad seg forbindelse med saken. Han opplyser der at Nordre Buskerud politidistrikt umiddelbart etter terroren bestemte seg for å skifte ut den slitne Zodiacen; de har nå gått til innkjøp av to større båter i henholdsvis plast og aluminium.

Stabssjefen opplyser at det neppe blir aktuelt å selge båten på noe som helst tidspunkt.

- Vi vil ta hånd om båten mens etterforskningen pågår, så får vi på et seinere tidspunkt vurdere hva som bør gjøres med den, sier Magne Rustad.

Kriserådgiver Angeltveit, som leder sitt eget kommunikasjonsbyrå, er ikke i tvil om hva Nordre Buskerud burde gjøre med Zodiacen.

- Var jeg dem, ville jeg heller senket, brent eller gravd den ned, sier han til VG.

ALTERNATIV TRANSPORT: Politiets spesialstyrke, Delta-gruppa, måtte til slutt rekvirere to private båter for å komme seg til Utøya, etter at Nordre Buskerud politidistrikts gummibåt fikk motorstopp midtfjords. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS  / SCANPIX
ALTERNATIV TRANSPORT: Politiets spesialstyrke, Delta-gruppa, måtte til slutt rekvirere to private båter for å komme seg til Utøya, etter at Nordre Buskerud politidistrikts gummibåt fikk motorstopp midtfjords. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS / SCANPIX Vis mer