Båten forsvant: - Overlevde på ketchup

Elvis Francois (47) sier han hadde drevet 24 dager i Det karibiske hav i seilbåten før han ble reddet.

UNDERSØKES: Elvis Francois undersøkes av helsepersonell etter å ha blitt reddet fra seilbåt i Det karibiske hav. Foto: AFP PHOTO / COLOMBIAN NATIONAL NAVY
UNDERSØKES: Elvis Francois undersøkes av helsepersonell etter å ha blitt reddet fra seilbåt i Det karibiske hav. Foto: AFP PHOTO / COLOMBIAN NATIONAL NAVY Vis mer
Publisert

Det colombianske sjøforsvaret fant nylig dominikanske Elvis Francois (47) drivende på en seilbåt, 120 nautiske mil nordvest for Guajirahalvøya i Det karibiske. Det melder blant andre nyhetsbyrået AP.

47-åringen sier han utførte reparasjoner på en seilbåt som lå til kai på øya Saint Martin i desember. På grunn av et plutselig værskifte, ble båten dratt til sjøs av sterke strømmer, skriver The Independent.

Ketchup og krydder

Ifølge det colombianske sjøforsvaret hadde ikke Francois noe seileerfaring.

- Uten navigasjonskunnskaper endte han fortapt og desorientert til sjøs. Han forsøkte å navigere fartøyet, men til ingen nytte, opplyser de i en uttalelse.

Sjøforsvaret har også publisert en video hvor dominikaneren forteller om opplevelsen. Her sier 47-åringen blant annet at han drev på havet i 24 døgn, og at det eneste han hadde å spise var ketchup og krydder.

- Jeg hadde ikke noe mat om bord. Jeg fant bare ei flaske ketchup, hvitløkpulver og ei flaske Maggi (kryddersaus, journ.anm.), sier Francois.

HELSESJEKK: Her blir Elvis Francois sjekket av helsepersonell i den colombianske byen Cartagena. Foto: AFP PHOTO / COLOMBIAN NATIONAL NAVY
HELSESJEKK: Her blir Elvis Francois sjekket av helsepersonell i den colombianske byen Cartagena. Foto: AFP PHOTO / COLOMBIAN NATIONAL NAVY Vis mer

Ble oppdaget av fly

Han skal ha fått i seg væske ved å samle regnvann i en klut, og til tross for at han hadde gått ned i vekt, ble han funnet i god behold, opplyser kommandør Carlos Urbano Montes overfor AP.

- Jeg ringte til vennene mine, og de prøvde å ringe meg tilbake, men jeg mistet dekningen. Da var det ikke annet å gjøre enn å sitte og vente, sier Francois videre.

Francois ble til slutt oppdaget av et forbipasserende fly. 47-åringen forteller at han brukte et speil for å sende lyssignaler.

«Hjelp»

Han hadde også skrevet «hjelp» på båtens skrog, noe sjøforsvaret mener var avgjørende for at han ble reddet.

- På et tidspunkt mistet jeg håpet og tenkte på familien min. Jeg vil takke kystvakten - uten dem ville jeg ikke vært her til å fortelle historien, sier Francois.

Han ble fraktet til havna i den colombianske byen Cartagena på et passerende lasteskip. Her ble Francois undersøkt av helsepersonell, før han ble overlevert til immigrasjonsmyndighetene for hjemreise til Den dominikanske republikk.

«UMULIG»: Da seilbåten til en 62 år gammel franskmann kantret utenfor Spania måtte han vente på hjelp i 16 timer, sittende fast inne i båten. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer