Båten kantret da flyktningene på dekk løp til den ene sida for å få oppmerksomheten til portugisisk båt

Smuglerne hadde låst inn 300 flyktninger under dekk, ifølge overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner.

Det har en mann fra Bangladesh som var blant de 28 som overlevde det dramatiske forliset utenfor kysten av Libya søndag forklarte italienske etterforskere ifølge blant annet nyhetsbyrået AP.

Kantret Mannens anslag over hvor mange som var om bord er ikke uavhengig bekreftet. Så mange som 300 flyktninger var ifølge mannen låst inne i lasterommet av smuglerne, og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantet og gikk ned rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag, ifølge den overlevende mannen.

- Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem når de prøvde å komme ut, skal mannen ha fortalt.

Det overlevende vitnet sier båten kantret da mange på dekk løp til den ene siden av båten i et forsøk på å få oppmerkesomheten til det portugisiske skipet King Jacob.

Det er en kjent taktikk blant smuglerne å forlate overfylte skip til sjøs og så la dem drive mot land eller andre båter.

- Folkemord Ifølge italienske myndigheter var det flyktninger fra Algerie, Egypt, Somalia, Niger, Senegal, Mali, Zambia, Bangladesh og Ghana om bord i båten.

- Kriminelle gjenger plasserer folk i disse båtene. De sender dem ut i døden, og ikke stort annet. Det er rett og slett folkemord, sier Joseph Muscat, statsminister på Malta, til CNN.

Båten som kantret søndag gikk fra Libya, og italienske myndigheter mener 90 prosent av flyktningenebåtene kommer derfra, ifølge BBC. Det er også et stort problem med båter fra Tyrkia, og EU har bedt landet forklare de mange «mannskapsløse» båtene som går fra en og samme havn.

I tillegg til de 28 overlevende er det bare funnet 24 omkomne i sjøen. Det er dypt i området, og trolig vil man aldri få vite nøyaktig hvor mange som døde. FNs høykommissær for flyktninger sier det ser ut til å være «den verste massakren noensinne i Middelhavet».

- Dersom vi europeere ikke greier å forhindre disse daglige tragediene, vil det gå ut over troverdigheten vår, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy ifølge NTB.

- Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

EU-møte mandag EUs utenriks-, innenriks- og justisministre møtes mandag til hastemøtet for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der 1600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år, skriver NTB.

- Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

EU får hard kritikk for ikke å gjøre nok for å hjelpe flyktningene som risikerer livet i et forsøk på å ta seg sjøveien til Europa.

I fjor ble den italienske operasjonen Mare Nostrum avviklet og erstattet av EU-operasjonen Triton, som er mer rettet inn mot grensekontroll i Europa enn livredding utenfor kysten av Libya.

- Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Tirsdag reiser han til Roma, hvor han skal drøfte problemene med sin italienske kollega.