GODT UTSTYRT: Dette er den 31 fot store fritidsbåten som plutselig mistet kontakt med omverdenen utenfor Fedje i Nordhordland i november i fjor. Foto: HRS Sør-Norge.
GODT UTSTYRT: Dette er den 31 fot store fritidsbåten som plutselig mistet kontakt med omverdenen utenfor Fedje i Nordhordland i november i fjor. Foto: HRS Sør-Norge.Vis mer

Båten til savnet mann trolig funnet på havbunnen

Jan Rydheim (56) har vært savnet siden november i fjor. Nå er båten hans trolig funnet på 70 meters dyp.

Sjøforsvaret fant en fritidsbåt på havbunnen i Fensfjorden, som grenser mellom Hordaland og Sogn og Fjordane fylker, under en øvelse med KNM Olav Tryggvason tirsdag.

Det opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding.

- Politiet ble kontaktet og har nå startet arbeidet med å undersøke om forsvarets funn kan være samme båt som trolig gikk på et skjær vest for Rongevær i november i fjor, heter det i meldingen.

- Samtalen ble brutt

Det var i slutten av november at det ble startet en storstilt leteaksjon etter båtføreren Jan Rydheim (56).

Den savnede 56-åringen var ifølge NTB på vei fra Sandnessjøen i Nordland til Hjellestad utenfor Bergen for å selge båten sin. Under turen snakket han med en kamerat på telefonen, som plutselig hørte et dunk. Deretter ble samtalen brutt.

Kameraten tok kontakt med Hovedredningssentralen og meldte ham savnet.

SAVNET: Jan Rydheim (56) fra Sandnessjøen har vært savnet siden november i fjor. Nå tyder mye på at han snart kan være funnet. Foto: Privat
SAVNET: Jan Rydheim (56) fra Sandnessjøen har vært savnet siden november i fjor. Nå tyder mye på at han snart kan være funnet. Foto: Privat Vis mer

Både redningsselskapet, Røde Kors og mannskaper fra Forsvaret deltok i letingen, og søket ble seinere konsentrert i et område vest for Rongevær i Austrheim. Det måtte imidlertid avsluttes grunnet dårlig vær, uten funn.

- Vi har gjennomsøkt området der båten angivelig har gått på grunn og sunket. Det blir et for stort område hvis vi skal søke videre, fordi det er dypt og mye strøm, sa lensmann Kjell Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt til Bergensavisen på tidspunktet.

- Pårørende er kontaktet

Politiet driver nå undersøkelser og vil eventuelt forsøke å heve fritidsbåten, som ligger på over 70 meters dyp, avhengig av værforholdene på stedet.

- Vi benytter en ROV til å gjennomsøke båten med kameraer. Vi kan nærmest konstatere at dette er båten til den savnede 56-åringen, da den er av den samme typen, samt at den tilsynelatende ikke har ligget på havbunnen lenge, sier lensmann Kjell Idar Vangberg til Dagbladet.

Politiet har ikke sett tegn til Jan Rydheim ennå, men vil fortsette å søke i området rundt om han ikke skulle være i båten.

- Vi har kontaktet Rydheims nærmeste pårørende om funnet og vil informere dem fortløpende om det videre arbeidet, understreker Vangberg.