Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Båtfører kjørte på og drepte Silje (22) i Thailand. Slipper å sone

- Foreldrene har det tungt nå, sier advokaten.

MISTET DATTEREN: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskrød har siden datteren Siljes død i 2014 kjempet en hard kamp for en ordentlig rettsprosess. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet, privat
MISTET DATTEREN: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskrød har siden datteren Siljes død i 2014 kjempet en hard kamp for en ordentlig rettsprosess. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet, privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommen mot båtføreren som like før jul 2014 kjørte på og drepte Silje Fauskrød Mathisen (22) ved den thailandske ferieøya Koh Tao, er nå klar. Mannen i 20-åra dømmes til betinget fengsel i to år, med ei prøvetid på tre år. I tillegg må han betale 10 000 baht (2500 kroner) i bot, får Dagbladet opplyst av foreldrenes advokat Patrick Lundevall-Unger.

I og med den betingede dommen slipper båtføreren å sone, med mindre han begår ny kriminalitet i prøveperioden.

​- Foreldrene har det tungt nå, sier Lundevall-Unger til Dagbladet.

Straffen står på ingen måte i stil med hva Siljes pårørende hadde håpet på. De vurderer nå sterkt å anke dommen.

DET SISTE BILDET: Her er Silje og den jevnaldrende venninna Sigrid Simensen avbildet utenfor det aktuelle dykkesenteret, kort tid før det skjebnesvangre prøvedykket. Foto: Privat
DET SISTE BILDET: Her er Silje og den jevnaldrende venninna Sigrid Simensen avbildet utenfor det aktuelle dykkesenteret, kort tid før det skjebnesvangre prøvedykket. Foto: Privat Vis mer

- Vi registrerer utfallet og er ikke forundret over dommen. Familien trenger å la dette synke inn, og vi vil sammen tenke over hva vi vil gjøre, sier advokaten.

​Fikk lavere straff

I utgangspunktet ville provinsretten på Koh Taos naboøy Koh Samui dømme mannen til fire års fengsel og 20 000 baht (5000 kroner) i bot. Men etter at han i retten erklærte seg skyldig og på eget initiativ tilbød de etterlatte 120 000 baht (30 000 kroner) i kompensasjon, senket retten straffen. Med i vurderingen kommer også at han ikke tidligere er straffet.

Rettssaken mot båtføreren, som selv jobber for et dykkefirma på Koh Tao, var berammet fra 13. til 15. februar, men ble unnagjort på én dag, blant annet fordi ingen vitner møtte for å forklare seg.

​Under torsdagens avsigelse av dommen møtte bare dommeren, de pårørendes thailandske advokat Surachet Limpairoj og den domfelte med sin advokat. Ingen fra påtalemakten stilte, ifølge Limpairoj.

- Det sier litt om systemet at aktor ikke fant det nødvendig å vise Silje respekt, gitt hans rolle, bemerker Lundevall-Unger.

Familien har ikke tatt stilling til om de ønsker å motta de 120 000 bahtene båtføreren har tilbudt dem som kompensasjon.

Mistet lisensen

Det var 22. desember 2014 at Silje og venninna Sigrid Simensen deltok på et såkalt Discover Scuba Diving-kurs - som innebærer et par timers introduksjon før man foretar et prøvedykk på grunt vann, under tett oppsyn av en dykkeinstruktør.

Men prøvedykket gikk fryktelig galt. Den nå dømte båtføreren kjørte inn på området der Siljes dykkelag befant seg, og 22-åringen fløt opp og ble truffet i hodet av båten. Hun ble gitt livreddende førstehjelp, men døde av skadene.

Flere øyenvitner har under etterforskningen fortalt at den engelske dykkelederen brøt sikkerhetsbestemmelsene, blant annet ved å svømme bort fra gruppa han hadde ansvaret for, og overlate de to norske kvinnene til aspiranter.

POPULÆRT: Koh Tao i Thailandbukta er et svært populært reisemål, særlig for dykkere. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix
POPULÆRT: Koh Tao i Thailandbukta er et svært populært reisemål, særlig for dykkere. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det viste seg også at mannen ikke hadde arbeidstillatelse i Thailand, og både han og båtføreren ble siktet. I februar 2015 mistet han også instruktørlisensen i dykkeorganisasjonen PADI, og dykkesenteret, Scuba Junction Diving, fikk reprimande og måtte gjennomgå ekstraopplæring for fortsatt å få lov til å drive, ifølge saksdokumenter Dagbladet har fått tilgang på.

Året etter forlot han imidlertid landet. Siljes foreldre tror han reiste tilbake til England, og ønsket at begge to ble stilt for retten samtidig, ikke en rettssak der bare båtføreren ble tiltalt. Hovedforhandlingen i februar gikk derfor mot deres vilje.

- Henger ikke på greip

Familiens thailandske advokat Limpairoj er partner i det velrenommerte Bangkok-firmaet Kamthorn Surachet & Samsok. De overtok saksførselen kort tid før rettssaken, etter at selskapet Scandinavian Law Office, drevet av nordmannen Ronny Mulstad, trakk seg på grunn av uoverensstemmelser.

ØNSKER DYKKELEDEREN DØMT: Siljes foreldre ønsker at også den engelske dykkelederen blir stilt for retten og dømt i Thailand. Her med sin norske advokat Patrick Lundevall-Unger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER DYKKELEDEREN DØMT: Siljes foreldre ønsker at også den engelske dykkelederen blir stilt for retten og dømt i Thailand. Her med sin norske advokat Patrick Lundevall-Unger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Advokat Limpairoj har av statsadvokaten fått opplyst at det er utstedt en arrestordre på den engelske dykkeinstruktøren, men at han ikke er begjært utlevert, av praktiske årsaker. I stedet vil thailandske myndigheter pågripe ham når han formodentlig returnerer til landet. Familien reagerer sterkt på framgangsmåten.

- Ingenting henger på greip. Det virker ikke som de vil ha ham tilbake, snarere virker det som de ønsker saken ute av verden så fort som mulig, har Siljes far Bjørn Ole Mathisen tidligere uttalt til Dagbladet.

Siljes foreldre og advokat Lundevall-Unger har i lengre tid krevd at Norges utenriksdepartement (UD) legger press på Storbritannia, slik at dykkelederen blir utlevert til Thailand. UD på sin side sier de har forståelse for familiens vanskelige situasjon, men at det er begrenset hva de kan utrette, siden Norge ikke er part i saken.

- Arbeidet mot UD fortsetter, opplyser Lundevall-Unger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling