Båtliga herjer i Oslofjorden

Politiet ber båtfolket passe seg. Nå er nemlig den ideelle tida for tyveri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For få dager siden ble en baltisk lastebil stoppet i Stockholm. Tilsynelatende fraktet den kjøleskap og hvitevarer over grensa. Men bak i lasterommet lå påhengsmotorer for 600000 kroner, stjålet i Oslofjorden.

Millionbeløp

- Vi har sterke mistanker om at de også stjeler båter. Vi snakker om millionverdier, sier politioverbetjent Geir Larsen. Han leder «Oslofjordprosjektet», som ble startet tidligere i sommer.

Han ber båtfolk være på vakt.

- September og oktober er ei kritisk tid. Båtene ligger ubevoktet i marinaer med lite trafikk. Vær oppmerksom på utenlandske kjøretøy i marinaområdet, særlig på kveldstid, ber Larsen.

Pågripelsen i Stockholm var et resultat av langvarig samarbeid mellom åtte politidistrikt og med kollegaer i utlandet.

- Problemet har bare akselerert i omfang og verdi. I arbeidet med å avdekke tyverier av kostbare fritidsbåter har vi også kommet borti narkotika- og andre forbrytelser. Vi satte i gang en storoffensiv, sier Larsen.

I Fredrikstad Motorbåtforening har de for lengst tatt den kriminelle aktiviteten alvorlig.

Kamera og vakter

- Hos oss har vi tv-overvåking av hele området, samt vakthold. Vi skyldte våre medlemmer det, sier vaktmester Per Bolstad.

Vaktene har kastet ut personer som kom for å reparere båt midt på natta.

- Du skjønner at noe er galt da, sier Bolstad.

- Heldigvis har vi vært forskånet i år, men det tror jeg er på grunn av vaktholdet. Vi har tross alt fem hundre båter her, sier vaktmesteren.

Ikke kjøp

Også vordende båteiere må passe seg for ligaen.

- Folk er dessverre ofte veldig godttroende. Helerivirksomheten er også betydelig. Vi ber folk om ikke å kjøpe dyre båter som selges mistenkelig billig. Heller ikke kjøpe under uklare omstendigheter, sier Larsen.