Båtpolitiet tar deg

I år kan du få bot på stedet om du kjører for nær badegjester, glemmer redningsvester eller låner ut båten til 15-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette koster sommersyndene

Når båtpolitiet drar til sjøs i sommer har de nye regler som åpner for forenklet forelegg på samme måte som i trafikken. Slik skal jakten på lovbryterne i skjærgården bli mer effektiv.

Dette kan du få forelegg for:

  • Manglende redningsvest: kr 500 for hver vest som mangler
  • Manglende lanterner: kr 2000
  • For høy fart forbi badegjester: kr 2000
  • Barn under 16 år som kjører for stor båt: kr 500
  • Båteier som lar barn under 16 år kjøre for stor båt: kr 1500
  • For høy fart: kr 1500

Reglene er vedtatt, men Politidirektoratet har ikke foreleggsblokkene klar, så det blir ikke skrevet ut bøter før i juli.

Forebyggende

I fjor omkom 36 personer i ulykker med fritidsbåter. Tallet på døde har sunket jevnt siden 1992, da 54 personer omkom.

Politiet har hele tida vært misfornøyd med ekstraarbeidet som følger med når de tar en båtfører som kjører for fort eller som har med for få redningsvester. Derfor har det lenge vært et krav fra politiet at de må slippe å anmelde mindre lovbrudd til sjøs. Nå får de viljen sin.

- Bruk av forenklede forelegg vil effektivisere politiets sjøtjeneste. Dette gir mulighet til å gi bøter på stedet. Forenklede forelegg vil også ha en forebyggende effekt, sier politiinspektør Anne Siri Lorvik Svensson i Politidirektoratet.

I beredskap

I hver av landets 90 politibåter vil foreleggsblokkene snart ligge klare. Til de er på plass må politiet fortsette som før og anmelde dem som bryter reglene.

Ved Sørlandskysten har politibåtene vært på sjøen i ei uke nå, i Oslo siden i april.

- Vi er ute daglig i politibåten i sommer. Vi kommer til å følge med på båttrafikken om natta noen ganger og, så ingen trenger å føle seg trygge, sier leder for ordensavdelingen ved Kristiansand politidistrikt, Hans Kristian Sødal.