Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stavern:

Båttrøbbel i ferieparadis: - Veldig frustrert

Eier av Stavern gjestehavn fortviler over at Larvik kommunes båtregler er strengere enn andres.

STRENGE SMITTEVERNREGLER: Larvik kommune tillater ikke at båter ligger utenpå hverandre ved gjestegavnene. Det er en regel eieren av Stavern gjestehavn reagerer sterkt på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRENGE SMITTEVERNREGLER: Larvik kommune tillater ikke at båter ligger utenpå hverandre ved gjestegavnene. Det er en regel eieren av Stavern gjestehavn reagerer sterkt på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Når endelig fellesferien er her, er det mange som har pakket båten og lagt ut på tur langs Norskekysten.

Men båtfolket skal fort få merke at reglene er forskjellige fra sted til sted. Det er nemlig hver og en kommune som har fått i oppgave å sette smittereglene for landets mange gjestehavner.

Stavern gjestehavn i Larvik kommune er blant dem som har vært uheldige med utfallet av sin kommunes beslutning. Det får gjestehavns-driver Inger Kristine Grønvold til å reagere.

FORTVILER: Eier av Stavern gjestehavn Inger Kristine Grønvold (t.h) fortviler over reglene. Her er hun sammen med en av gjestehavnens ansatte, Martine Raugland. Foto: Privat
FORTVILER: Eier av Stavern gjestehavn Inger Kristine Grønvold (t.h) fortviler over reglene. Her er hun sammen med en av gjestehavnens ansatte, Martine Raugland. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er veldig frustrert over dette. Det gir ingen mening, sier hun til Dagbladet.

Ulike regler

Grønvold har drevet Stavern Gjestehavn siden 2013. I tillegg driver hun restauranten Smak av Stavern, Smak terrasse og Losen Nattklubb.

Men i år er gjestene langt færre på den store gjestehavna i Stavern.

Årsaken er at Larvik kommune har besluttet at båter ikke har lov til å ligge utenpå hverandre ved gjestehavna, med begrunnelse i smittevern.

FÆRRE BÅTER: Når kommunens regler overholdes, får gjestehavna i Stavern knapt plass til halvparten av båtene de egentlig har kapasitet til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÆRRE BÅTER: Når kommunens regler overholdes, får gjestehavna i Stavern knapt plass til halvparten av båtene de egentlig har kapasitet til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I andre havner og kommuner langs den populære kyststripa i Vestfold og Telemark, er det imidlertid andre oppfatninger. Det gjelder blant annet i Tønsberg, Horten, Sandefjord, Nevlunghamn og Færder, for å nevne noen, forteller Grønvold.

Stavern er den ytterste havna i området, og er en havn mange legger kursen mot etter å ha krysset Skagerrak. Derfor har den også stor pågang under nødhavn.

Grønvold understreker at en nødhavn slett ikke bare omfatter de som måtte ha tekniske utfordringer med fartøyet. Mange er utslitte etter mange timer i båt, har trøtte og grinete barn, eller er tomme for mat.

TILLATES: I Tønsberg, som ligger i samme fylke, ligger båtene utenpå hverandre. Bildet er tatt lørdag 04.07. Foto: Vidar Espegard
TILLATES: I Tønsberg, som ligger i samme fylke, ligger båtene utenpå hverandre. Bildet er tatt lørdag 04.07. Foto: Vidar Espegard Vis mer

- Det er rett og slett ikke alltid forsvarlig å sende folk videre. Dette blir som med yrkessjåfører, de har behov for å kunne få seg hvile. De har et stort ansvar.

Av nettopp denne årsaken, brøt hun kommunens reglement seinest i går.

- Det blåste opp og var et veldig tøft vær, der det ikke var forsvarlig å sende båter ut igjen. Mange var slitne og trøtte, derfor brøt jeg regelen og ba dem legge seg utenpå hverandre.

- Fullstendig uenige

Grønvold understreker at hun alltid har hatt et godt forhold og god tillit til de folkevalgte i kommunen. Hva gjelder coronahåndteringen, kan hun heller ikke få fullrost kommunen nok.

- Nå har vi bare havnet der at vi er fullstendig uenige. Med all respekt så mener jeg at de som fatter disse beslutningene og alle rådgiverne rundt, kanskje ikke har den store kunnskapen og båt-ferdsel.

HALV DRIFT: Kommunens forbud går hardt utover økonomien når det kun er mulig å operere med halv drift. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
HALV DRIFT: Kommunens forbud går hardt utover økonomien når det kun er mulig å operere med halv drift. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer

Hun mener staten burde gått inn og lagt felles regler for alle. Slik ville det bli enklere å forholde seg til for gjester og alle driverne, samt at kommunene ikke ville få ansvaret plassert ene og alene hos seg.

- Jeg synes det legges altfor mye ansvar på kommunene. Jeg skjønner godt at mange synes det er vanskelig å ta beslutninger rundt dette. Mange er nok redde for å ha for løse regler, dersom det plutselig skulle bli smitte et sted.

Stort fokus på smittevern

Til vanlig har Stavern gjestehavn kapasitet til å huse omkring 120 båter. Nå er det i overkant av 50 båter i havna, når reglene nå tilsier at den er full.

Det er liten tvil om at begrensningene gjør sitt for økonomien, men Grønvold understreker at dette ikke handler om økonomi for egen del.

ULOVLIG: Hver sommer blusser debatten om pilsing i parken opp. Innsatsleder i Oslo politidistrikt, Tomm Berger, gir sine råd. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

- Gjestehavna er hjertebarnet mitt, så for meg er ikke dette bare en jobb. Men det er klart at Stavern lever av sommerturistene og dette går jo også hardt ut over næringen. Det ryker fort noen millioner her, sier Grønvold.

I forbindelse med forberedelsene til sesongen, har smittevernet vært i høyfokus.

To ganger daglig er det hygienevask, i tillegg til vanlig renhold. Havnevertene spriter strømsøylene og vannslangene jevnlig. Antibac er plassert ut flere steder og selges også i gjestehavna. I tillegg oppfordres det til å betale med Vipps, slik at det også er mulig med smittesporing. Alle grillområder er også stengt, for å unngå at det samles folk her, og det er heller ikke lov til å besøke hverandre ombord på båtene.

- For meg er det frustrerende fordi denne ene regelen ikke gir noen mening hva gjelder smittevern. Til helga kan jeg ha 200 personer i nattklubb-lokalet for et arrangement, mens folk ikke får lov til å tråkke på andres fordekk for å gå ut på båten sin.

Dagbladet har vært i kontakt med kommuneoverlege i Larvik kommune, Dorthe Huse. I en SMS skriver hun følgende om saken:

- Det er smittevernhensyn som ligger til grunn for beslutningen, som er i tråd med Fylkesmannen i Vestfold og Telemark sin veileder for smittevern under pandemien, omhandlende campingplasser og gjestehavner.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Teit

Grønvold får støtte av Andreas fra Tønsberg, som for tiden ligger til kai i gjestehavna.

Han har ankret opp i Stavern for helga, før han setter kursen sørover til uka. Tønsberg er blant bryggene som tillater at folk ligger utenpå hverandre, men som på sin side har vakthold på brygga om kveldene. Brygga ligger nemlig ved siden av en rekke barer og restauranter, som ofte inviterer til en god stemning i nattetimene.

LANGT FLERE: På brygga i Tønsberg har flere ankret opp utenpå hverandre. Bildet er tatt lørdag 4. juli. Foto: Vidar Espegard
LANGT FLERE: På brygga i Tønsberg har flere ankret opp utenpå hverandre. Bildet er tatt lørdag 4. juli. Foto: Vidar Espegard Vis mer

- Jeg synes rett og slett dette er teit. Folk respekterer hverandre, de går på fordekket for å unngå hverandre, noe som er en fin ting. Det er jo mye større smittefare på en buss, eller på matbutikken, sier han til Dagbladet og legger til:

- For meg gir ikke dette reglementet noen mening. For min del kommer jeg fra Tønsberg og der er det jo full fest, selv om de også der er veldig flinke til å sørge for at folk overholder reglene. Men her i Stavern er det jo stille og rolig i forhold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!