Båttyverifor over 100 millioner

Forsikringsselskapene frykter de må ut med over 100 millioner til uheldige båteiere i år. Bransjen tror at organisert kriminalitet står bak en stor del av tyveriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsbransjen har ikke god dokumentasjon, men en del forhold tyder på at organiserte bander stjeler en stor del av båtene. Rundt en tredjedel av båtene som blir stjålet blir aldri funnet. Disse tror forsikringsbransjen havner i utlandet.

- Mange av båtene havner trolig i Øst-Europa, sier Stein Haakonsen, informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Dagsavisen.

Flere båter blir dessuten stjålet mens de står på tilhengeren.

- Det tyder på at organiserte kriminelle står bak, sier informasjonssjef Øystein Thoresen i Gjensidige Nor.

Tyvenes favoritt

Det tyvene er mest glad i er skjærgårdsjeepene. Båtene som ligger mellom 17 og 22 fot har blitt veldig populære de siste år. Prisen ligger mellom 150 000 og en halv million kroner. God tilgjengelighet og høy verdi gjør denne typen populær blant tyvene.

- De er relativt lette å stjele og lette å omsette, sier Haakonsen.

Varslingstjeneste

For å oppklare flere tyverier har forsikringsbransjen startet en varslingstjeneste sammen men politiet. 150 enheter langs kysten skal varsle hvis de ser stjålne båter. Tjenesten har så langt vært en moderat suksess. Haakonsen forklarer det med at de har hatt koordineringsproblemer i starten. Han håper at tjenesten framover oppdager flere båter.

For båtforsikringer er ikke lukrativ forretning nå om dagen. I tillegg til tyveriutbetalinger, måtte forsikringsselskapene ut med 117 millioner på grunn av havari. Brann kostet bransjen 17,9 millioner i utbetalinger.

TAPER PÅ BÅT:Båtforsikringer er ikke lukrativ forretning nå om dagen.