Baya (14) ble kastet ut og befant seg plutselig ved siden av flyet

- Hun er ikke engang en god svømmer, sier faren.

FAREN: Kassim Bakari er far til 14-åringen som er eneste overlevende fra flyulykken på Komorene. (Foto: Reuters)
FAREN: Kassim Bakari er far til 14-åringen som er eneste overlevende fra flyulykken på Komorene. (Foto: Reuters)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Natt til tirsdag styrtet et Airbus-fly med 153 personer om bord utenfor kysten av Komorene, en person er bekreftet funnet i live.

AFP melder at jenta er identifisert som  Baya Bakari. Abdallah Ibrahim representerer en gruppe av komorenske borgere i Marseille, og var han som først kom med opplysningen om jentas navn.

- Jeg hadde aldri trodd hun ville overleve
14 år gamle Baya Bakari skal opprinnelig komme fra byen Nioumadzaha på Komorene, men bor nå i Marseille med sin mor — som hun også reiste med på ulykkesflyet.

AP melder at franske RTL har snakket med Kassim Bakari, faren til jenta, han forteller at datteren så vidt klarte å svømme, men klarte å holde seg flytende lenge nok til at redningsmannskapet

Bakari snakket med datteren sin i går, etter hun var funnet i live og fraktet til sykehuset.

FLYSTYRT:Dette er moren til den 14 år gamle jenta som overlevde flyulykken. Aboudou Aziza mistet livet i ulykken. FOTO: Reuters.
FLYSTYRT:Dette er moren til den 14 år gamle jenta som overlevde flyulykken. Aboudou Aziza mistet livet i ulykken. FOTO: Reuters. Vis mer

- Baya ble kastet ut og befant seg plutselig ved siden av flyet, sa han til RTL, og beskrev datteren sin som skjør og at hun ikke engang er en god svømmer.

- Hun er en veldig forsiktig jente, jeg hadde aldri trodd hun ville overleve noe slikt.

Kassim Bakari mistet sin kone i flystyrten, og forteller om siste gang han så sink kone.

- Da vi kom til flyplassen ga jeg dem begge et lite kyss. Jeg så kona mi, hun snudde seg rundt og så på meg. Hun vinket til meg, sier Kassim til Reuters.

SAMLES I MARSEILLE: Pårørende til passasjerene ombord på IY 626 har samlet seg på flyplassen i Marseille. Flyet tok av fra Charles De Gaulle i Paris i går, og mellomlandet i Marseille, Sanaa og Djibouti. Foto: AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
SAMLES I MARSEILLE: Pårørende til passasjerene ombord på IY 626 har samlet seg på flyplassen i Marseille. Flyet tok av fra Charles De Gaulle i Paris i går, og mellomlandet i Marseille, Sanaa og Djibouti. Foto: AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer

- Jeg spurte datteren min hva som hadde skjedd, hun svarte at de så at flyet ville treffe vannet, og at hun havnet i sjøen. "Jeg hørte noen snakke, men jeg kunne ikke se noe. Jeg kan ikke svømme så bra pappa, jeg tok tak i noe - jeg vet ikke hva" sa hun til meg, sier Bakari.

- Hun er ved bevisstet og snakker
Frankrikes Europe 1 radio har snakket med mannen som angivelig var blant redningsmannskapet som fant jenta. 14-åringen skal ha ble oppdaget i den urolige sjøen, mellom vrakrestene.

- Vi forsøkte å kaste en livbøye til henne, men hun klarte ikke ta tak, så jeg måtte hoppe i vannet for å hente henne, sa redningsmannen til Europe 1.

- Hun skalv og skalv, så vi dekte henne med tepper og ga henne varmt sukkervann.

En talsmann for myndighetene på Komorene har bekreftet overfor AFP at jenta er den så langt eneste overlevende fra ulykken.

SAMLET UTENFOR SYKEHUSET: Da nyheten om overlevende ble kjent, samlet håpefulle pårørende seg utenfor sykehuset, i håp om at kanskje dere slektning eller venn var funnet i live.  EPA/STEPHEN MORRISON
SAMLET UTENFOR SYKEHUSET: Da nyheten om overlevende ble kjent, samlet håpefulle pårørende seg utenfor sykehuset, i håp om at kanskje dere slektning eller venn var funnet i live. EPA/STEPHEN MORRISON Vis mer

- Hun er ved bevissthet, og hun snakker. Vi spør henne ikke for mange spørsmål, vi vil ikke slite henne noe mer ut, sa Ada Mansour, doktoren som behandlet jenta på sykehuset, til AFP.

En sykesøster ved sykehuset opplyser til AP at jentas tilstand er stabil, og det vil bli frigitt mer informasjon om jenta senere i dag.

Tidligere i dag kom det meldinger om at et barn til var funnet i live, meldingen ble senere avkreftet av myndighetene på Komorene.

Forvirrende uttalelser
I etterkant av den tragiske ulykken der mest trolig 152 personer omkom, har det blitt servert en hel rekke uttalelser som har bidratt til mye forvirring.

STYRTET: Dette flyet styrtet i Indiahavet før det skulle lande på Komorene. Dette bildet er fra 27. juli 2002. Foto: REUTERS/Thomas Noack/SCANPIX
STYRTET: Dette flyet styrtet i Indiahavet før det skulle lande på Komorene. Dette bildet er fra 27. juli 2002. Foto: REUTERS/Thomas Noack/SCANPIX Vis mer

Da i går den sensasjonelle nyheten om funnet av en overlevende ble kjent, var det ifølge flyselskapet et fem år gammelt barn, men om det var gutt eller jente var uklart. Tilstanden til barnet var også uklart. Etter hvert ble det kjent at den overlevende var en fem år gammel gutt. Noe som senere ble endret til en 14 år gammel jente.

Den jemenittiske avisa Yemen Post kom også med påstander at kapteinen, Khaled Hajeb, skulle være funnet i live. Avisen trakk så tilbake påstanden, og konkluderte med at han var blant de savnede, og mest trolig omkommet.

Sort boks kan gi svar
Airbus-flyets sorte boks, eller ferdskriver, er lokalisert og i dag starter søket boksen. Dette kan bidra til å gi viktig informasjon om hvorfor ulykken inntraff.

Det var dårlig vær og røff sjø da flyet forsvant fra flyplassens radar like før beregnet landing. Frankrikes transportminister, Dominique Bussereau, oppga først været som en sannsynlig årsak til ulykken.

FAMILIE OG VENNER: Mange av passasjerene på Yemenias fly til Komorene skulle besøke slektninger og venner. (AP Photo/Claude Paris)
FAMILIE OG VENNER: Mange av passasjerene på Yemenias fly til Komorene skulle besøke slektninger og venner. (AP Photo/Claude Paris) Vis mer

- Opplysningene er noe vage, men det blir sagt at flyet gikk inn for landing, men avbrøt. Da det forsøkte å lande på nytt, gikk det galt, sier Bussereau.

Han sa først at det var lite som tydet på at feil på flyet var årsaken til ulykken, men senere på dagen forandret han oppfatning.

- Flyet ble undersøkt av franske luftfartsmyndigheter i 2007, og det ble påpekt en rekke feil. Flyet har ikke vært i Frankrike siden den gang, understreket Bussereau til kanalen I-tele, via Reuters.