Bayerns «Sexy Edi»

Bayerns høyre-populistiske regjeringssjef Edmund Stoiber bedyrer at han ennå ikke har bestemt seg for om han satser på å bli Gerhard Schröders utfordrer ved neste års valg i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - Stiller han, stiller han ikke? Bayerns regjeringssjef Edmund Stoiber (58) unngår journalistenes likelydende spørsmål med den samme formuleringen: «Jeg har ingen planer om å forlate München.» Jo oftere han gjentar den, jo mindre grunn er det til å tro ham.

Gladjazz-sekstetten fra Richard Strauss-konservatoriet i München markerer med en fanfare når Stoiber gjør entré under mottakelsen for tysk og utenlands presse i den bayerske representasjonen i Berlin. Han har statsmannens demonstrative verdighet, smiler til høyre og venstre, men forblir hemmelighetsfull overfor journalistene som svermer rundt ham. Vertinnene i folkedrakter byr raust på øl i krus, kjøttpudding og annet snadder. Stemningen er gemyttlig som på en bayersk kro. Ikke ett vondt ord om CDU-leder Angela Merkel, ikke en antydning om at han ønsker å bli de konservative unionspartienes utfordrer til forbundskansler Gerhard Schröder ved neste års tyske parlamentsvalg.

Men det er derfor Stoiber har invitert oss.

For politikeren med gullbrillene og den like gylne hårmanken er tilbakeholdenheten bevisst strategi. Han vil utløse et krav i det kristelig-demokratiske partiet CDU om å redde de konservative fra katastrofen. I det bayerske kristelig-sosiale søsterpartiet CSU er Stoiber like suveren som læremesteren Franz Josef Strauss var det i sin tid.

Stoibers sannsynlige kanslerkandidatur er både et resultat av hans egen manøvreringsdyktighet og en konsekvens av kannibalismen som herjer den kristelig-konservative opposisjonen.

Alt var så lovende for Angela Merkel da hun i fjor overtok som CDU-leder. Prestedatteren red på en bølge av sympati - som kvinne med DDR-bakgrunn, sterk i troen, men liberal i spørsmål som gjaldt livssyn og abort.

Egentlig skulle hennes muligheter nå ha nærmet seg det optimale. Tyskland trues av «stagflasjon», med en inflasjon på 3,5 prosent og en produksjonsvekst som nærmer seg null. Schröder har ingen sjanser til å innfri brageløftet om å få arbeidsløsheten ned i 3,5 millioner innen høsten 2002. I utenrikspolitikken vingler kansleren og hans grønne utenriksminister Joschka Fischer mellom europeiske vyer og nasjonale særinteresser.

I stedet for å vise autoritet og innprente seiersvilje, opptrer Merkel som et handlingslammet gudsord fra landet, i et parti som ødelegges av maktkamp. Partiets parlamentariske leder Friedrich Merz og regjeringssjefen i Hessen, Roland Koch, driver sine intrigespill mot henne. Som en sjuende far i huset greide gamlekansleren Helmut Kohl å hindre at Wolfgang Schäuble blir partiets borgermesterkandidat foran høstens delstatsvalg i Berlin. Spørsmålet om hvem som skal bli CDU/CSUs kanslerkandidat, lar hun drive, angivelig til en avgjørelse ut på nyåret 2002.

Mens Angela Merkel inviterer til luftige seminarer om framtidssamfunnet, hamrer Edmund Stoiber på de enkle saker: Skattelettelser, nei til ekteskap mellom homofile, skepsis til EU-utvidelse østover, lov og orden med ekstremistforbud til høyre og venstre, pluss rause løfter om milliarder til tyske ektepar som avler flere barn. Slik vil han stanse innvandringen. En parole som har fått journalistlegenden Günter Wallraff til å hevde at Stoiber har sagt farvel til det demokratiske fellesskap. «Kinder, Küche, Kirche»-tenkningen er fortsatt utbredt i Bayern. Samtidig bruker Stoiber slagordet «Laptop und Lederhosen» for å illustere at Tysklands nest største og rikeste delstat er en lykkelig blanding av tradisjon og høyteknologi.

54 prosent av CDU/CSU-velgerne ønsker ham som kanslerkandidat. Bare 22 holder på Merkel. Forskjellen blir større og større. Stoiber har for lengst organisert sitt skyggekabinett. Han har bestilt ny biografi. Ikke tilfeldig satt han på ærestribunen sammen med Silvio Berlusconi da Bayern München vant mesterligaen i Milano. «Sexy Edi» er hans nye tilnavn. Feministveteran Alice Schwarz sier at hun finner Stoiber erotisk.

Når Edmund Stoiber ennå ikke har sagt det forløsende «Ja, jeg stiller», er det fordi han frykter Gerhard Schröder. Det er 21 år siden Franz Josef Strauss mislyktes mot hanseaten Helmut Schmidt. Taper Stoiber i 2002, kan det gå like lang tid før en katolikk fra Bayern får en ny sjanse.