Bayersk katastrofehjelp til Dresden

En stor hjelpekolonne bestående av 530 kjøretøyer og 1.500 frivillige reiste i morgentimene fra Bayern nordover mot den flomrammede byen Dresden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kolonnen ble organisert etter at det natt til torsdag gikk storalarm blant bayerske hjelpeorganisasjoner om den dramatiske situasjonen i Dresden. Redningsarbeiderne blir blant annet satt inn for å evakuere pasienter ut av sykehus.

I selve Bayern sør i Tyskland ser det ut til at vannstanden fortsetter å synke flere steder, selv om situasjonen fortsatt er spent flere steder. I Regensburg har vannet sunket tydelig, og det samme er situasjonen i Straubing og Deggendorf. Situasjonen i Straubing var likevel fortsatt spent natt til torsdag.

- For øyeblikket har vi kontroll, men vi kan ikke blåse faren over, sier en talsmann for byen.

- Det kan i hvert fall se ut som om alt kan gå bra, tilføyde han.

I byen Ittling truet en demning med å bryte sammen under press fra vannmassene klokken 03 natt til torsdag, og 180 personer ble forberedt på å forlate husene sine. Redningsarbeidere klarte deretter i siste sekund å tette sprekkene i demningen, og evakuering ble ikke nødvendig. Donau begynte deretter å synke litt, og lå torsdag morgen 10 cm lavere enn onsdagens høyeste vannstand.

I Regensburg var vannstanden i Donau torsdag en halv meter lavere enn dagen før, og vannet er langsomt begynt å trekke seg tilbake fra deler av byen.

I området Prignitz i den nordvestlige delen av delstaten Brandenburg, som ligger rundt Berlin, er innbyggerne på 46 steder blitt advart mot mulig flom de nærmeste dagene. Alle har fått beskjed om å forberede seg på en eventuell evakuering.

Det er også her Elben som truer med å gå over sine bredder. Mens man tirsdag regnet med en vannstand i Elben på 6,80 meter i Prignitz, frykter man nå et elven vil stige til 7,75 meter, 31 cm høyere enn rekorden fra 1938.

(NTB)