Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBC: - Syv drept i blodige opptøyer i Kiev

Rundt 150 demonstranter skadd i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 150 demonstranter er blitt skadd i uroen i Ukrainas hovedstad Kiev tirsdag, opplyser opposisjonens helsetjeneste.

Dødstallene i Kiev stiger stadig. Klokken 16.00 i dag meldte ukrainsk politi at fem demonstranter var døde. Nå melder BBC at minst syv personer er død som følge av de blodige demonstrasjonene i Kiev.

I tillegg skal minst sju personer være kritisk skadd, ifølge Kyvi Post.

Demonstrantene er væpnet med køller, brostein og bensinbomber. Angrepene mot parlamentet kommer fra tre steder, og er koordinert.

Flere rapporterer om at alle hovedveiene inn til hovedstaden Kiev er blokkert av myndighetene. Det er lange køer på veiene, og ingen kommer seg inn til byen.

VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: Minst tre er drept og 150 demonstranter er skadd i Kiev. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB Scanpix
VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: Minst tre er drept og 150 demonstranter er skadd i Kiev. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB Scanpix
VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: Minst tre er drept og 150 demonstranter er skadd i Kiev. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB Scanpix

I ettermiddag sendte det ukrainske utenriksdepartementet ut en pressemelding der de uttalte at ukrainske sikkerhetsstyrker vil komme med omfattende tiltak dersom protestene mot regjeringen ikke blir avsluttet innen klokken 17.00 tirsdag ettermiddag. Sikkerhetsstyrkene truer med tiltak dersom ikke protestene roer seg.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at politiet i landet skøyt med skarpt på demonstrantene

Nå har blant andre Euromaidan PR fått tak i bilder som angivelig viser to av de drepte demonstrantene. Flere melder at de skal ha blitt skutt.

Hovedkvarteret til partiet til president Viktor Janukovitsj, Regionenes parti, skal også være stormet av demonstranter. En mann skal ha fått sprengt bort en hånd, etter at politiet kastet en granat mot ham.

Ledelsen for demonstrantene ber nå aktivister om å dra til flere lokale sykehus i Kiev for å beskytte sårede demonstranter mot politiet.


De frykter at politiet vil gå fra sykehus til sykehus for å arrestere de skadde demonstrantene.

Militante demonstranter har i dag forsøkt å ta seg inn i parlamentet fra flere steder samtidig. Mange av demonstrantene har sverget på at de er villige til å dø i kampen, og de er organisert i militære grupper.

Politiet har møtt demonstrantene med kuler, batonger og granater utenfor parlamentet. I flere måneder har bygningen vært omringet av militære og politi. 

Parlamentet skulle i dag diskutert opposisjonens krav om å få grunnloven fra 2004 tilbake, og en ny regjering. Den gamle fikk sparken for tre uker siden, det var et av opposisjonens krav. Grunnloven fra 2004 gir presidenten begrenset makt, og er et avgjørende krav fra opposisjonens side.

Opposisjonen beskylder Viktor Janukovitsj for å ville innføre diktatur.

FØRT I SIKKEHET: Flere av de ansatte i parliamentet er skadd i opptøyene. Her ledes to av dem ut av ukrainsk politi. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
FØRT I SIKKEHET: Flere av de ansatte i parliamentet er skadd i opptøyene. Her ledes to av dem ut av ukrainsk politi. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet følger saken.

VOLDSOMT: En av de hundrevis av demonstrantene kaster en brennende gjenstand mot parliamentet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VOLDSOMT: En av de hundrevis av demonstrantene kaster en brennende gjenstand mot parliamentet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!