Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBC avslørt av BBC

BBC rystes i grunnvollene etter at BBC Panorama nå avdekker hvordan pedofiliofre ble sviktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Allerede i november i fjor fortalte Karin Ward til BBC Newsnights reportere at hun som barn ble seksuelt misbrukt av BBCs populære programleder Jimmy Savile. Til ingen nytte.  

Sendte hyllest Dokumentaren ble stoppet 7. desember. I stedet sendte BBC et juleprogram som hyllet Savile, to måneder etter hans død.

Nå etterforsker politiet 200 anklager om seksuelle overgrep mot den tidligere tv-stjernen, som blant annet ledet Top of the Pops.

Saken tok av da BBCs konkurrent ITV nylig avdekket at Jimmy Savile var pedofil.  

Filleristet sjef BBCs toppsjef George Entwistle ble filleristet under en 125 minutters knallhard høring i Parlamentet i dag.

Politikerne virket lite imponert over svarene de fikk.

2. desember i fjor opplyste nyhetsdirektør Helen Boaden til Entwistle under en lunsj at BBC Newsnight gransket Jimmy Savile, fordi det kunne ha innvirkning på BBC juleprogram om tv-stjernen.

- Jeg sa: Takk for at du lar meg få vite det. Hold meg oppdatert, forklarte BBC-sjefen.
 

Og understreket at han ikke så noen grunn til å spørre nærmere etter.

Forbløffede Og da Entwistle ikke hørte noe mer, ble minneprogrammet om Savile sendt som planlagt 2. juledag i fjor.
Politikerne uttrykte forbløffelse over den manglende nysgjerrighet fra George Entwistle med hans bakgrunn som journalist.    

Omdømmeskade BBC-sjefen vred seg i stolen på spørsmål om hvorfor Newsnight-dokumentaren aldri kom på lufta.

BBC Panorama avslørte at den nå suspenderte redaktøren Peter Rippon sa stopp bare ei uke etter han hadde karakterisert researchen som utmerket.

Da hadde Newsnight dokumentert at Savile var under etterforskning av politiet for seksuelle overgrep.  

I Panorama-dokumentaren gikk Newsnights produsent Meirion Jones knallhardt ut mot avgjørelsen.

I en mail fra Jones til Rippon advarer han mot at BBCs omdømme kan påføres stor skade hvis granskingen ikke fullføreres.  

Fleipet bort Meirion Jones fikk rett.

BBC beskyldes for å ha forsøkt å dekke over Jimmy Saviles pedofile handlinger fordi han jobbet for BBC.

BBC-nestoren John Simpson uttalte i mandagens dokumentar at han saken er taklet dårlig.

- BBC er i den verste krisen jeg kan huske, sier Simpson.

I HARDT VÆR: Toppsjefen i BBC George Entwistle er utsatt for sterkt press etter at den avdøde BBC-stjernen Jimmy Savile anklages for pedofili. I dag ble Entwistle grillet under en knalltøff høring i Parlamentet. Foto: Scanpix
I HARDT VÆR: Toppsjefen i BBC George Entwistle er utsatt for sterkt press etter at den avdøde BBC-stjernen Jimmy Savile anklages for pedofili. I dag ble Entwistle grillet under en knalltøff høring i Parlamentet. Foto: Scanpix Vis mer

En rekke BBC-ansatte fortalte i Panorama at de hadde mistanker om Saviles pedofile tendenser, men at han fleipet det bort.

De hevder de unnlot å rapportere bekymringene fordi de fryktet at de ikke ville bli trodd.

Jimmy Savile var alles helt på den tida og ble senere slått til ridder av dronning Elizabeth.  

Sårbare jenter Newsnight hadde funnet fram til flere jenter fra Duncroft Approved School som fortalte om hva Jimmy Saville hadde gjort mot dem. En av dem var Karin Ward. Sammen med andre sårbare jenter ble hun hentet inn til BBC?s studio for å være med på Savilles sendinger.

Flere av overgrepene skal ha skjedd i BBC.

Ward opplyste til Panorama at hun så den pedofilidømte artisten Gary Glitter forgripe seg seksuelt på ei jente som var yngre enn 14 år etter å ha vært gjest hos Jimmy Savile.

-Da BBC stoppet dokumentaren i fjor, følte jeg at vi ble sviktet. Men så kom politiet hjem til meg og vi snakket sammen i ni og en halv time. De trodde på meg, sier Karin Ward.  

Bisarr opplevelse BBC-redaktør Mark Eeaston mener det må være en bisarr opplevelse for seerne at BBCs journalistiske flaggskip Panorama gransker BBCs andre journalistiske flaggskip Newsnight.

-Det er jeg stolt av. Jeg tror ingen andre enn BBC kunne gjort akkurat det, sa BBC-sjef George Entwistle under Parlamentshøringen.  

POPULÆR: Jimmy Savile har blitt avdekket som pedofil av sin egen arbeidsgiver. Foto: AP
POPULÆR: Jimmy Savile har blitt avdekket som pedofil av sin egen arbeidsgiver. Foto: AP Vis mer